Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.03.2010.
22:40
Srna A

Britanija: Mi ne bi, ali smo morali da hapsimo Ganića

Hapšenje Ejupa Ganića ni u kojem slučaju ne predstavlja diplomatski, politički ili bilo kakav drugi stav britanske vlade o događajima u prošlosti na zapadnom Balkanu, izjavio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije Kris Brajant.

Ne upravlja radom sudova i tužilaštva: Kris Brajant


"Pravosudni organi, koji su u potpunosti nezavisni od Vlade, sprovode svoje nezavisne pravne aktivnosti u skladu sa zakonom. Velika Britanija ceni svoje odnose sa BiH, te zdušno podržava njena nastojanja ka budućem članstvu u EU. Baš se ove sedmice raspravljalo o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa jednoglasnom podrškom u Odboru. Ja sam vodio tu raspravu", rekao je Brajant.


Odgovorajući na niz primedbi upućenih britanskoj vladi u vezi sa pritvorom Ganića, Brajant je naglasio dva fundamentalna ustavna principa: pred zakonom je svaka osoba jednaka, bez obzira na nacionalnost ili značaj, kao i to da je krivični sistem pravosuđa Velike Britanije u potpunosti nezavisan od vlade ili političkog uticaja, saopšteno je Srni iz Ambasade Velike Britanije u BiH.


"Velika Britanija izuzetno ozbiljno shvata svoje obaveze prema stranim državljanima u pritvoru. Mi smo po hitnom postupku i detaljno razmotrili primedbe, te mogu potvrditi da je Ganić uhapšen na aerodromu Hitrou u ponedeljak poslepodne. Ambasador BiH bila je sa njim tokom hapšenja", rekao je Brajant.


Zatvor Vendsvort u kojem se trenutno nalazi Ejup Ganić

On je potvrdio da je Ganić u zatvor Vendsvort stigao u ponedeljak uveče nakon što je vreme za posete zatvoru završeno.


"Prva konzularna poseta Ganiću je dogovorena za sredu u 18.15. Međutim, zbog kašnjenja u dolasku u zatvor zvaničnika Ambasade, poseta nije bila moguća u skladu sa pravilima zatvora. Termin za posetu je odmah ponovo dogovoren, te je poseta obavljena u četvrtak ujutro. Sin i ćerka Ejupa Ganića su ga takođe posetili u četvrtak, a naredna poseta porodice je zakazana za nedelju", rekao je Brajant.


On je dodao da je prvo saslušanje za puštanje Ganića uz kauciju održano u sredu 3. marta, a saslušanje po žalbi na prvu odluku o puštanju uz kauciju održano je pred Višim sudom jutros, te je odgođeno.


"Nastavljamo da razmatramo dalje stavke u vezi sa navodima o pristupu zvaničnika Ambasade i advokata Ejupu Ganiću. Ozbiljno pristupamo ovim navodima i u tome blisko sarađujemo sa bosanskohercegovačkim vlastima", istakao je Brajant.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online