Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 13.09.2013.
09:47 >> 15:09h
jutarnji.hr A

Hrvati zaplenili srpske rakete namenjene Arapima

Ministarstvo odbrane Hrvatske (MORH) potvrdilo je agenciji Beta informaciju o zapleni oružja u riječkoj luci. Prema pisanjima hrvatskih medija, službenici Carinarnice Rijeka pre nekoliko dana su zaplenili više kontejnera punih sofisticiranog naoružanja, najviše raketa za avione i sisteme zemlja-zemlja koji su u Rijeku stigli iz Srbije.

Foto: Ilustracija

"Što se tiče MORH-a, pozvani su merodavni vojni stručnjaci da bi
utvrdili o kakvoj se vojnoj opremi radi", odgovorili su kratko u hrvatskom ministarstvu povodom navoda medija o zapleni oružja u luci Rijeka.

Ne iznoseći druge detalje, Ministarstvo odbrane je navelo da je ceo slučaj u nadležnosti Državnog tužilaštva u Rijeci, Carinske uprave i Ravnateljstva policije, koji se zasad nisu oglasili tim
povodom.

Službenici Carinarnice Rijeka zaplenili su, prema pisanju hrvatskih medija, više kontejnera sofisticiranog naoružanja, najviše raketa
za avione i za sisteme zemlja-zemlja koji su u tu luku stigli iz Srbije. Rakete u delovima, zatim delovi za lansere i raketno gorivo, nalazili su se u kontejnerima s potpuno drugom carinskom deklaracijom, a njihovo odredište je bio Abu Dabi.

Pre svega radilo se o projektilima S-8, navođenim raketama ruske proizvodnje namenjenim ispaljivanju iz višecevnog lansera za avione.

Čije je bilo sporno oružje za sada nije poznato, ali prema pisanu medija, pošiljka se navodno povezuje sa Slobodanom Tešićem iz Beograda, vlasnikom kompanije Temeks, a čije se ime već nekoliko puta do sada dovodilo u vezu s posredovanjem u međunarodnoj trgovini oružjem i vojne opreme, piše hrvatski portal Jutarnji.hr.

Jutarnji podseća da su novinari Dagalas Fara i Stiven Braun (Stephen) u svojoj knizi "Trgovac smrću" Tešića naveli kao jednoga od saradnika najpoznatijeg svetskoga trgovca oružjem, Viktora Bouta.

Pročitajte još: Slobodan Tešić, kojeg hrvatski mediji pominju kao vlasnika zaplenjenog sofisticiranog oružja u riječkoj luci, za B92 negira bilo kakvu vezu s tom pošiljkom.

Podseća se i da se Tešić pre dve godine našao u središtu skandala u BiH jer je s njim u društvu snimljen glavni tužilac BiH Milorad Barašin koji je u početku poricao da se sastao s Tešić, ali ga je snimak demantovao.

Pozivajući se na dobro obaveštene izvore, Jutarnji list navodi da je Tešić dolazio i u Hrvatsku gde je takođe imao dobre poslovne kontakte, a susretao se i sa jednim bivšim visokorangiranim političarem u vreme dok je obavljao jednu od čelnih funkcija u zemlji.

Večernji list piše da je prijavljeno odredište nedeklarisanog oružja bio Sudan. Pošto su hrvatski carinici otkrili nelegalno oružje, navodno je usledila i dojava iz carinske službe Srbije o sumnjivim kontejnerima. List navodi da neke istovetne pošiljke već otišle u prethodnim pošiljkama.

POVEZANE VESTI

Petak 13.09.2013. 10:03
Tajna služba Srbije dojavila je hrvatskoj tajnoj službi o švercu oružja iz Srbije jer nisu smeli da zaustave pošiljku na području Srbije.
Petak 13.09.2013. 11:05
Šta hrvati znaju o oružju ako nema pored amerikanaca, ništa, ovo su protivgradne rakete a ne neki projektili
Petak 13.09.2013. 12:41
JEBALI SLIKU SVOJU OVO PROTIV GRADNE RAKETE SREBRO NITRATA...JEBEM IM MATER BAŠ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online