Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.09.2013.
10:38
Srna A

Dubrovački biskup se izvinio za grafite

Dubrovački biskup Mate Uzinić osudio je vandalski čin skrnavljenja Srpske pravoslavne crkve u Dubrovniku kojim je upućena uznemirijuća poruka pravoslavnim vernicima, ali i nanesena uvreda svim stanovnicima tog grada.

Grafiti mržnje ispisani na ogradi crkve
 

"U ime svih katoličkih vernika Dubrovačke biskupije, izražavam duboko žaljenje nad tim nehrišćanskim i neljudskim činom i takvo ponašanje oštro osuđujem", naveo je Uzinić u pismu upućenom dubrovačkom svešteniku Vladanu Perišiću.

Dubrovački biskup je zamolio protojereja-stavrofora Perišića da njegove reči žaljenja prenese episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom Grigoriju i svim vernicima Srpske pravoslavne opštine u Dubrovniku.

Uzinić je izrazio nadu da ovaj događaj neće zaustaviti započeti proces ekumenskog dijaloga i zajedničkog traženja načina da se, uz Božju pomoć i kroz molitvu, zaleče bolne rane. Pismo Uzinića objavljeno je na sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Profesor na dubrovačkom Univerzitetu Zdravko Bazdan smatra da su iscrtani ustaški simboli na Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku udar na institucije Hrvatske i sramota za sve njih.

"Reč je o neoustaškom recidivu. Pretpostavljam da ljudi, koji su tako nešto mogli napraviti, imaju dijagnozu i pate od psihosomatskih bolesti", naveo je Bazdan.

Bazdan, inače bivši potpredsednik Hrvatskog helsinškog odbora, ističe da je takvo ponašanje u uskoj vezi s obrazovanjem ljudi, ali ne bilo kojim, nego obrazovanjem za demokratiju i ljudska prava.

Po Dubrovniku su u utorak ujutru osvanule antisrpske poruke sa jasnim ustaškim znamenjima, a na crkvi Svetog Blagovještenja napisano je "Srbe na vrbe". Srpska pravoslavna Crkva Svetog Blagoveštenja izgrađena je 1877. godine i nalazi se u istorijskom jezgu Dubrovnika.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.09.2013. 13:38
Sve, sve, ali ovima nema leka...neka njih daleko od nas, makar i u okviru "velike europske porodice", prekinuti s njima sve poslovne veze, revizija kupovine naših firmi, zabranu uvoza iz hr...pa neka nam se skinu sa grbače jednom za sva vremena, nek' pišu šta 'oće, poserem im se na more i obalu i olivera dragojevića, nikad ne doš'o ovde...
Četvrtak 05.09.2013. 13:10
I mi se vama nasi dragi 'Hrvati' izvinjavamo sto ste Srbi. Znamo da vam nije lako.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online