Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 03.09.2013.
11:04
Nezavisne novine A

"Amerika je protiv ukidanja RS"

Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu (registrovano pre deset dana) tvrdi da nema više pretnji od strane Amerike da će da ukine RS.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić
 

- Angažovali smo advokate koji su već duže vreme savetnici RS i već je izgrađen bolji temelj za odnose s Amerikom pa mislim da se vide ti rezultati. Posle šest ili sedam godina rada imate situaciju da više niko ne preti od strane Amerike da će da se ukine RS, čak se i brani RS i govori onima koji prijete RS da to ne mogu da ostvare. To je potpuno drugačija priča i nema više direktne pretnje za RS, naglašava Obrad Kesić.

Međutim, odlazeći američki ambasador nedavno je oštro kritikovao RS i njenog predsednika. Nameće se pitanje da li je to radio kao pojedinac ili je govorio u ime američke administracije.

- Ko god govori o tome da se Amerika bavi pitanjem Balkana, taj ne govori istinu, a da neko govori i u ime administracije, to je nemoguće. Nova ekonomska realnost ne omogućava da se Amerika bavi sporednim regijama kao što je to bilo devedesetih godina, kada je bila jedina supersila. Pitanje Balkana ostaje srednjerazrednim i nižerazrednim činovnicima i onda bi oni, naravno, voleli da mogu da upravljaju kako će vlade da se formiraju, kako da odlučuju. Iz frustracija zašto im ne ide kako su oni navikli ranije, kažu, ova politička opcija ne valja i oni nisu dobri saradnici. Oni su isto svesni da ne mogu da odlučuju i da promene kurs, smatra Kesić.

Političari bolji u RS nego u Srbiji?

 

Da li će posle Kosova, RS doći na red za uređivanje?

- Nadam se da neće biti ugrožena RS, pošto je puno ostvareno zadnjih godina i postignuta je jedna vrsta konsenzusa opozicije i vlasti kada je u pitanju pozicija RS. Ovi izbori koji će biti sledeće godine, nadam se da neće da poremete odnos opozicije i vlasti po pitanju RS samo zbog parcijalnih interesa političara. Poznavajući te ljude i iz opozicije i iz vlasti, mislim da građani RS mogu biti sigurni da tu postoji odgovornost prema RS koje, nažalost, nema u Srbiji. Mislim da u RS postoji nešto što ohrabruje sve ljudi koji žele dobro RS, bilo da žive ovde ili u inostranstvu. Svi imaju jednu želju da vide jaku RS, funkcionalnu, koja garantuje dobar standard svojim građanima i nadam se da je sve krenulo u tom pravcu, kada ne bi bilo mešanja sa strane, mnogo lakše bi se sve ostvarilo, tvrdi Kesić i dodaje da međunarodni zvaničnici neće da priznaju da su oni iskomplikovali svaku situaciju, ekonomsku i političku. Kako ističe, visoki predstavnik je kršio volju birača i institucija.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.09.2013. 11:05
Čuvajmo se tih fukara....ono što javno kažu to je čista laž.
Utorak 03.09.2013. 13:52
Naslov je maksimalno cudan, tako je bilo i kod poctka rata u JU oni i Nemci su prvi rekli da je Ju suverena drzava i da to mora ostati a prvi su priznali i Sloveniju i HR.Nadm se da ce ovaj put biti drugacije.
Utorak 03.09.2013. 17:35
NEZAVISNA RS, ŠTO PRIJE, TIM BOLJE !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online