Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 28.08.2013.
21:01
RTS A

EU uvodi sankcije Hrvatskoj?!

To što Hrvatsku niko ne kažnjava zbog ustaštva, proterivanja Srba, nepoštovanja njihovih prava i stvaranja maltene etnički čiste države, to je zato što smo mi “mali“ i nema nikoga iz Evrope da stane na stranu pravde i prava, ali kada ta ista Hrvatska dirne u pravni poredak Evropske unije - stvari se menjaju iz korena - EU zauzima jedinstven stav i preti uvođenjem sankcija “lijepoj njihovoj“ zbog čuvanja ubica i kriminalaca iz perioda SFRJ!

Hrvati su tek ušli u EU i izgleda da odmah počinju da shvataju da moraju da "igraju" pošteno
 

Tako bi, uprkos pomirljivimom pismu koje je iz Zagreba upućeno u Brisel, Evropska unija već sledeće nedelje mogla da uvede sankcije Hrvatskoj zbog podrivanja pravnog poretka EU, saopštila je portparolka komesarke za pravosuđe Vivijan Reding.


"Još smo veoma zabrinuti zbog jednostrane odluke Hrvatske da samo tri dana pre pristupanja EU ograniči sprovođenje evropskih naloga za hapšenje", rekla je novinarima portparolka Mina Andrejeva, dodajući da to predstavlja "podrivanje evropskog pravnog poretka".
 

"Lex Perković"

Josip Perković

Spor između Zagreba i Brisela nastao je zbog kontroverznog zakona, popularno nazvanog "Lex Perković" kojim je Hrvatska izuzela sebe od postupanja po evropskim poternicama za krivična dela počinjena pre 2002. godine.

 

Ovaj zakon je donet kako bi se sprečilo izručenje Josipa Perkovića, nekadašnjeg funkcionera jugoslovenske tajne službe koga Nemačka traži zbog organizovanja atentata na hrvatske disidente u Nemačkoj osamdesetih godina.

 

Perković je i nakon otcepljenja Hrvatske obavljao visoke obaveštajne funkcije u režimu Franje Tuđmana, a njegov sin je savetnik za nacionalnu bezbednost aktuelnog predsednika Ive Josipovića.

Andrejeva je, međutim, potvrdila da je iz hrvatskog ministarstva pravde u Brisel stiglo pismo koje "izgleda konstruktivno", kao i da je premijer Zoran Milanović istog dana telefonom razgovarao sa predsednikom Evrpske komisije Žose Manuel Barozom.
 

Manje para, ništa Šengenska zona...

Reding je ranije najavila da bi sankcije mogle da obuhvate uskraćivanje pristupa Hrvatskoj evropskim fondovima, zamrzavanje pregovora o pristupanju Šengenskoj zoni, kao i stavljanje Hrvatske pod posebne mere nadzora po ugledu na Rumuniju i Bugarsku.

"Pokušavamo da razjasnimo stav Hrvatske", rekla je Andrejeva, ali je dodala da će komesarka Reding ipak predložiti kolegijumu EK da Hrvatskoj uvede sankcije na osnovu člana 39 pristupnog ugovora.


"Ove mere bi mogle biti uvedene već početkom septembra", izjavila je Andrejeva.


Pokušaj Hrvatske da izbegne sprovođenje evropskih zakona je naišao na oštre kritike u Briselu, naročito, jer je reč o zemlji koja je tek nedavno postala članica EU.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.08.2013. 01:31
Bili su pod tutorstvom Austrije pa Jugoslavije ali to je neizljeciv pacijent. Nema njima Tutora koji im moze pomoci. Jedino sto se moze uraditi je staviti ih u neku vrstu rezervata gdje netreba ulaziti a ni njih pustati napolje. Ako vec moraju da idu napolje onda da idu jedan po jedan a nikako u grupi I da se po svaku cijenu moraju vratiti u rezervat.
Četvrtak 29.08.2013. 03:01
Брзо ће хрватима да се смучи еу...
Petak 30.08.2013. 09:41
duka Nije li jos stracevic govorio da se hrvati nesmiju mjesati sa drugim narodima a narucitio ne sa Srbima. Nije lie prvi medju hrvatima tudjman govorio kako je sretan jer mu zena nije Srpkinja. Nije li gradonacelnik Splita kerum govorio kako nikada nebi htio za zeta Srbina,itd,itd. Znaci vi sami hrvati zelite da se nemjesate a zato je najbokje da vas stave u rezervate i stite od dodira sa drugim narodima. O vasoj genocidnosti da ne govorim za to postoji toliko dokaza da bi se mogla komotno napraviti jedna od najvecih biblioteka na svijetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online