Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.08.2013.
18:19
Beta A

''Poslednji voz'' za stambeno zbrinjavanje izbeglica

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije pozvao je danas bivše nosioce stanarskog prava iz Hrvatske da do 31. avgusta podnesu zahtev za stambeno zbrinjavanje i ostvare pravo na zamenski stan na teritoriji onih opština u kojima su živeli 1991. godine.

Taj rok odnosi se na područja u Hrvatskoj koja nisu bila zahvaćena ratnim dejstvima, odnosno van su područja od posebne državne brige, u koje spadaju gotovo svi veći gradovi u toj zemlji.

Foto: Ilustracija

Zahtevi se do 31. avgusta mogu podneti Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Hrvatske, a uslovi su da osoba nije vlasnik imovine i potrebno joj je stambeno zbrinjavanje, kao i da ima dokaz da je bivši nosilac stambenog prava.

Načelnik sektora za stambeno zbrinjavanje u tom hrvatskom Ministarstvu Ivica Preskar rekao je novinarima da je vrednost Regionalnog stambenog programa

Područja van posebne državne brige

 

Medije saznaju da su područja  van posebne državne brige Istra, Zagreb, Šibenik i dr. Sa druge strane, područje koje ''potpada'' pod posebnu državnu brigu jeste teritorija Srpske Krajine.

oko 590 miliona evra, od kojih na Hrvatsku odlazi oko 120 miliona i tiče se 3.540 porodica, čiji će problem biti rešen.

"Regionalni stambeni program nastavak je nacionalnog programa Hrvatske, u koji je već uloženo više od šest milijardi evra, a sada se nadamo da ćemo ubrzati rešavanje preostalih stambenih problema", rekao je Preskar.

Rešenja će se ponuditi kroz nekoliko modela i to izgradnjom stanova, dodelom stanova i kuća, isporukom građevinskog materijala, a ono što je posebno vezano za ovaj rok je kupovina stambenih jedinica u gradovima koji nisu bili obuhvaćeni ratnim delovanjem.

Preskar je kazao da je ovo šesto i poslednje otvaranje roka za podnošenje zahteva i da je do sada stiglo oko 5.900 zahteva, a apelovao je na zainteresovane da iskoriste svoje pravo i vrate se u Hrvatsku, ali da ne čekaju zadnji dan za podnošenje prijava.

Isti rok, do 31. avgusta, odnosi se i na podnošenje zahteva za obnovu ratom uništene imovine u Bosni i Hercegovini. Pomoćnik ministra za ljudska prava i

Donacijama pokušavaju da reše pitanje raseljenja

 

Regionalni stambeni program je donatorska akcija kojom donatori zadnji put posle ratova u bivšoj Jugoslaviji pokušavaju rešiti pitanje raseljenja u zemljama regiona, i očekuje se da će program zbrinuti oko 27.000 porodica. Program se zajednički sprovodi u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

izbeglice Bosne i Hercegovine Mario Nenadić rekao je da je ministarstvo ovim programom želelo da pomogne radove na porodičnim kućama.

''Prema našim procenama očekujemo još oko 55.000 aplikacija za rekonstrukciju i za povratak u BiH", rekao je Nenadić.

Nenadić je rekao da se veliki broj ljudi prijavio sa ciljem povrata imovine u BiH ali da taj program nije namenjen u tu svrhu, već za pronalaženje trajnog stambenog rešenja za one porodice koje ga do sada nisu rešile.

"To ne sprečava ljude koji su pretrpeli štetu da svoje pravo na naknadu štete i ostala prava, ostvaruju kroz druge programe. Posle 31. avgusta počinje proces komisijskog rada i odabira najranjivih porodica", dodao je Nenadić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online