Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.03.2010.
01:25
Net.hr A

Zagrebu preti snažan zemljotres!

Koliko su sigurne zgrade u Hrvatskoj? To je pitanje koje vas prestravi ako uđete u neku zagrebačku novogradnju u kojoj su zidovi toliko tanki da imate osećaj da možete da ih srušite jačim udarcem šakom. Ako još znate da Zagreb u svakom trenutku očekuje potres jačine 8 stepeni po Merkaliju, odnosno oko 6,2 po Rihteru, krv u žilama počinje da se ledi.

Ali, koliko je naš strah opravdan? Prema rečima stručnjaka, na području bivše Jugoslavije standardi gradnje pooštreni su nakon zemljotresa u Skoplju 1963., kada je živote izgubilo oko hiljadu ljudi, a bez krova nad glavom ostalo njih 200.000. Građevine koje su građene nakon toga nicale su po propisima u skladu sa seizmološkim proračunima.

Problem današnjice je, tvrdi profesorka sa Građevinskog fakulteta dr. sc. Vlatka Rajčić, što do sada nije napravljena seizmološka karta Hrvatske po kojoj bi se radio seizmološki proračun. Tako se Hrvatska i dalje rukovodi po tzv. JUS-u, Jugoslavenskim standardima. Nije to loše ukoliko se gradi u skladu sa propisima, usklađeno sa seizmološkim proračunima, a objekt dobije dozvolu statičara revidenta.

Mogu li zgrade u glavnom gradu Hrvatske da izdrže jači zemljotres: Zagreb

Ali, danas dokument o tome se retko dobija pri kupovini stana, čak iako ga zatražite. Upravo u vezi sa tim se javlja sumnja u ispravnost gradnje a kod građana se rađa sve veći strah.

Poslednji zemljotres blizu Zagreba

 

Posljednji potres nedaleko od Zagreba dogodio se u Samoboru 21. januara i jačina mu je iznosila 2,9 stepeni po Rihteru. Od početka godine zagrebačko područje je pogodilo čak tri zemljotresa, a do kraja godine očekuju se još 13, kažu u Seizmološkoj službi.

"Ako pri gradnji, na primer, nije dobro postavljena armaturna mreža, hidroizolacija ili kontra pad, tada imate problem. Danas stručne poslove u građevini neretko obavljaju univerzalni majstori, pa se događaju greške. Tako imamo primer pada balkona i bez potresa. Ali, mislim da bi današnje zgrade, pravilno građene, izdržale jači potres uz sitna oštećenja. One u starom jezgru Zagreba su već su kritične", kazala je za net.hr profesorka Rajčić dodajući da je kritičan potres već onaj od 5 ili 6 stepeni po Merkaliju.

Njeno mišljenje deli i hrvatski seizmolog mr.sc. Ivica Sović. On navodi da je Zagreb, nakon Dubrovnika i priobalja, kritična tačka kada je zemljotres u pitanju, ali smatra da "verojatno nećemo imati ljude zatrpane u novim zgradama".

"Vrlo smo ugroženi. Mi svakog trenutka očekujemo potres od 8 stepeni po Merkaliju, odnosno oko 6,2 po Rihteru. Ne znamo kada će se to dogoditi tačno, ali znamo da će epicentar biti u Kašini ili Kraljevom Vrhu kod Zagreba", kaže mr. Sović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online