Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.03.2010.
16:04
Tanjug A

I Srbija i BiH bi izručenje Ganića

Ejup Ganić, bivši član ratnog predsedništva BiH, uhapšen je u Londonu po zahtevu Srbije i u pritvoru ostaje do 29. marta. Izručenje traže i Srbija i BiH.

Da li će platiti kauciju od 200.000 funti: Ejup Ganić
 

Ministarstvo pravde Srbije ubrzano radi na pripremi sveobuhvatnog zahteva Velikoj Britaniji za izručenje bivšeg člana predsedništva BiH Ejupa Ganića, kaže ministarka Snežana Malović. Međutim iako je Ganić uhapšen na zahtev Srbije, Bosna i Hercegovina već je spremila 200 000 funti za kauciju, jer bi htela da Ganića što pre vidi u Sarajevu.

Ganić (63) je danas saslušan u prisustvu ambasadorke te države u Velikoj Britaniji Jadranke Negotić. Televizija javlja da je reč o novom zahtevu za ekstradiciju koji je uputila Srbija Velikoj Britaniji juče, u vezi sa slučajem Dobrovoljačka, nakon što su suspendovane ranije poternice.


Ratnom članu Predsedništva Bosni i Hercegovine Ejupu Ganiću određen je pritvor sinoć nakon saslušanja u Londonu pritvor iz kog može izaći uz kauciju od 200.000 funti, javila je Televizija federacije (FTV).

Ejup Ganić i dalje se nalazi u pritvoru u Londonu posle sinoćnjeg hapšenja na aerodromu. Iz pritvora može biti pušten uz kauciju od 200.000 funti.

Srbija ima rok od 45 dana za podnošenje molbe za njegovu ekstradiciju. Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da će nadležnim organima Velike Britanije molba za izručenje Ejupa Ganića Beogradu, biti dostavljena u najkraćem mogućem roku, pošto su britanski organi zatražili dostavljanje dodatne dokumentacije.

"Ministarstvo pravde ubrzano radi na pripremi sveoubhvatne molbe Velikoj Britaniji za izručenje bivšeg člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Ganića", kazala je Malovićeva, napominjući da su pravni sistemi Srbije i Velike Britanije različiti - kontinentalni i anglosaksonski.

Ministarka je objasnila da je u konkretnom slučaju procedura podnošenja molbe za izručenje složenija i da ona, uz molbu, podrazumeva i podnošenje odgovarajuće sudske dokumenatacije sa pratećim dokazim materijalom.

 

I Tužilaštvo BiH će Velikoj Britaniji uputiti hitan zahtev za izručenje ratnog člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića, koga srpske vlasti terete za učešće u ubistvu vojnika JNA 1992. godine, vlastima te zemlje na dalje procesuiranje.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je da će to tužilaštvo uputiti hitan zahtev u kome će tražiti od Velike Britanije izručenje Ganića vlastima u Sarajevu na dalje procesuiranje.


Grubješić je rekao da će Tužilaštvo BiH u London uputiti svu potrebnu dokumentaciju o istrazi koja se vodi u vezi sa slučajem "Dobrovoljačka ulica" u Sarajevu, za koji Srbija tereti Ganića.

On je kazao i da Tužilaštvo BiH smatra da je isključivo nadležno za procesuiranje krivičnih dela ratnih zločina počinjenih u BiH, za koje su osumnjičeni državljani BiH.

Grubješić je rekao da će zbog hitnosti situacije biti zatraženo uključivanje u taj slučaj i drugih nadležnih pravosudnih institucija i organa izvršne vlasti u BiH, kao što su ministarstva pravde i bezbednosti, inostranih poslova i Interpola.

 Ejup Ganić sa suprugom

 Emir Ganić: U slučaj se uključila i Margaret Tačer


Emir Ganić, sin Ejupa Ganića, izjavio je da će njegov otac uz kauciju od 200.000 funti biti pušten na uslovnu slobodu do konačne odluke engleskog suda.


"Kaucija će biti položena i mi se nadamo da će otac odmah biti pušten na slobodu. U slučaj se uključila i Margaret Tačer, s kojom je moj otac vrlo blizak prijatelj.

 

Ona je poslala tim svojih advokata koji su ga juče zastupali na sudu", rekao je on za današnji "Dnevni avaz".

Ganićev sin je, preko telefona iz Londona, istakao da je porodica htela već sinoć da položi kauciju, ali da "zbog papirologije" nije stigla da to učini na vreme.


"Tu sam s timom advokata i nadamo se da će to sve biti dobro, a ovamo će doputovati i neki od predstavnika vlasti BiH kako bi nam pomogli", rekao je Emir Ganić, dodajući da njegov otac nema državljanstvo Srbije.


"On nema državljanstvo Srbije. Rođen je u Novom Pazaru i imao je jugoslavenski pasoš, ali nikada nakon raspada Jugoslavije, ni tokom rata, nije aplicirao za srpski pasoš. Trenutno otac ima samo pasoš BiH", tvrdi Ganić sin.

On je za "Avaz" istakao da njegov otac nije uhapšen na osnovu poternice, jer "svi dokumenti ukazuju na to da ona ne postoji", već na osnovu bilateralnog sporazuma koji je Srbija 2002. potpisala s Velikom Britanijom, a u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji.


"Telegraf" piše da je Ganićeva ćerka Emina izjavila da je Beograd zatražio izručenje njenog oca "na osnovu dokaza koje je tribunal za ratne zločine u Hagu već odbacio".

Vojna vozila posle napada

Savetnik člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića, Damir Arnaut rekao je da je Bosna i Hercegovina obezbedila 200.000 funti za kauciju za puštanje na slobodu Ganića.

"Kaucija je obezbeđena i očekujemo da će Ganić uskoro biti pušten," rekao je Damir Arnaut. Arnaut je otputovao za London gde će predvoditi tim pravnika koji će zastupati Ganića.

Ejup Ganić je u ponedeljak uhapšen u Londonu, na osnovu međunarodne poternice koju je raspisala Srbija.

Ganiću je odbijen zahtev za kauciju, određen mu je pritvor i mora ponovo da se pojavi pred sudom 29. marta, rekao je zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da je Ganiću privremeno oduzet pasoš.

MUP Srbije raspisao je, početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, poternice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljujić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u maju 1992. godine.

Ganiću se stavljaju na teret tri krivična dela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.

SDA: Slučaj Ganić kvari odnose BiH i Srbije


Stranka demokratske akcije u BiH prethodno je ocenila da odluka britanskih pravosudnih vlasti o zadržavanju Ganića nema pravno utemeljenje i da je u potpunosti suprotna bilateralnom sporazumu između BiH i Srbije.

 

Ta partija navodi da ovaj potez srbijanskih vlasti ne samo da negativno utiče na odnose između BiH i Srbije, već i pogoršava unutrašnju političku situaciju i odnose u BiH.

 

"Od srbijanskih vlasti očekujemo i tražimo da prvenstveno poštuju svoje međunarodne obaveze i uhapse Ratka Mladića i najokorelije ratne zločince u Evropi posle Drugog svetskog rata kojima je Srbija već gotovo dve decenije sigurno utočište", piše u saopštenju SDA.

 

Stranka očekuje da britanski sud pusti Ganića na slobodu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online