Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 10.08.2013.
20:14
Nezavisne novine A

BiH: Policijski psi skapali od vrućine

Psi za pronalazak narkotika, dva belgijska ovčara, koji su bili raspoređeni u Mobilnoj jedinici za podršku i kontrolu Gradiška, uginuli su, potvrđeno je u petak u Graničnoj policiji (GP) BiH.

Misteriozna smrt pasa policajaca
 

Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je uzrok uginuća toplotni udar, zbog čega bi s kaznama mogli da se suoče pripadnici GP BiH koji su bili zaduženi da se o psima brinu. Ali to u GP BiH ne mogu da potvrde, već kažu da je u toku postupak utvrđivanja razloga uginuća. Psi su uginuli 4. avgusta.


"Konačan nalaz i mišljenje o uzrocima njihovog uginuća daće Veterinarski fakultet u Sarajevu, kao nadležna institucija. Nakon prikupljanja svih relevantnih činjenica u vezi sa uginućem službenih pasa, GP BiH postupiće u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim propisima, koji definišu eventualnu odgovornost policijskih službenika u konkretnom slučaju", uverava Sanela Dujković, portparol GP BiH.


Prema saznanjima "Nezavisnih", nad psima će biti obavljena obdukcija, koja bi trebalo da odgovori na većinu pitanja vezanih za njihovu smrt. Dok razlozi uginuća ne budu utvrđeni, bitno je napomenuti da uprkos ovom incidentu granica u Gradišci nije ostala "šuplja" za šverc drogom.
 

"Granična policija BiH raspolaže sa još 12 službenih pasa za detekciju narkotika koji u svakom trenutku mogu biti efikasno angažovani na svim delovima državne granice u zavisnosti od trenutnih potreba i zadataka", kaže Dujkovićeva.


Vrednost belgijskih ovčara, obučenih za pronalazak droge, na tržištu dostiže i do 5.000 evra, što govori da bi službenici Granične policije BiH, ukoliko bude utvrđena njihova odgovornost za ovaj incident, mogli da se suoče sa oštrim kaznama.
 

Kada je reč o potencijalnim uzrocima zbog kojih su psi uginuli, a prema rečima stručnjaka, velika je mogućnost da su za njih kobne bile upravo vrućine.
 

"Pod toplotnim udarom podrazumeva se kada životinja bude pod uticajem prekomerne toplote u prostoriji ili sredini. Kada borave u prostoriji u kojoj ne mogu da se rashlade, ili usled pojačane aktivnosti može da dođe do takvih situacija", objašnjava Slaven Grbić, magistar veterinarskih nauka iz Banjaluke.


Prema njegovim rečima, psima na visokim temperaturama uvek mora da bude na raspolaganju dosta vode, što u kombinaciji sa smanjenom aktivnošću, predstavlja prevenciju od toplotnog udara.

Rasa belgijski ovčar u svetu je priznata kao izuzetno inteligentan pas, koji se koristi u brojne namene, a koje su u većini slučajeva usko u vezi sa aktivnostima policije. Pronalaženje narkotika i ekploziva, zaštita ljudi i imovine, praćenje traga i spasavanje, samo su neki od "poslova" na kojim su često "angažovani" ovi psi.

Subota 10.08.2013. 22:30
zalosno za ove cetvoronoge.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online