Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.08.2013.
09:11
cin.ba A

Keljmendi prijavljivao minimalac, a zarađivao milione

Biznismen Naser Keljmendi je sa prosečnom platom od 360 KM i preduzećima koja posluju sa gubitkom u Sarajevu stekao imovinu vrednu šest miliona KM. (1KM = 0.5 EUR)

"Krpio kraj s krajem": Prijavljen kao zaposlen u sopstvenom hotelu “Casa Grande” na Ilidži. Njegova plata je u rangu sa minimalnom platom u BiH
 

Naime, kako je pokazalo istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo BiH, Keljmendi, kog policija u regionu opisuje kao vođu moćne kriminalne organizacije, prijavljivao je minimalna primanja u Bosni i Hercegovini, a njegova preduzeća u Sarajevu su poslovala sa gubicima.

Keljmendi je u poslednjih šest godina prijavljen kao zaposlen u sopstvenom hotelu “Casa Grande” na Ilidži, sa prosečnim mesečnim primanjima od oko 360 KM, pokazuju dokumenti do kojih su došli novinari CIN. Njegova plata je u rangu sa minimalnom platom u BiH u tom periodu.

Otišao da bi se vratio

Naser Keljmendi se u Sarajevo doselio 1988. godine. Napustio ga je zbog rata, ali se ponovo vratio 1998. godine, kada je dobio i državljanstvo BiH. Do 2006. godine nije plaćao porez na lična primanja u Federaciji BiH, a u ovom periodu njegova imovina je značajno uvećana.

Od 1999. do 2009. godine kupio je nekretnine u Sarajevu za skoro 1,7 miliona KM. Uz to, njegova fabrika sladoleda “Adolado” je procenjena na približno 4,3 miliona KM.

Keljmendijev hotel, četiri kuće i stan, po nalogu Suda BiH, blokirani su u junu. Pod blokadom se ne nalazi njegova fabrika sladoleda u Hadžićima kod Sarajeva jer je ona uknjižena kao imovina preduzeća koje je osnovao Naserov polubrat Bećir Keljmendi.
 

U zahtevu za blokadu Tužilaštvo BiH je navelo da je Keljmendi imovinu stekao novcem od prodaje droge. On je u maju uhapšen u Prištini, a Tužilaštvo BiH je Interpolu dostavilo dokumentaciju na osnovu koje ga sumnjiči za ubistvo Ramiza Delalića Ćele i trgovinu narkoticima.

Pod istim optužbama Keljmendi je u leto 2007. godine saslušan u Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Negirao je vezu s ubistvom Ćele, a tada je izjavio i da nikada nije trgovao drogom, “da je mrzi, kao i sve što uz nju ide”. Sebe je tada opisao kao trgovca, a dodao je da se u BiH bavi ugostiteljstvom i proizvodnjom sladoleda.

Međutim, ova dva biznisa nisu Keljmendiju donosila profit kojim bi opravdao ulaganja u nekretnine u Sarajevu.

Počeo sa zlatom i krznom

Prema vlastitom svedočenju, Keljmendi je sa Kosova u Sarajevo prvi put došao 1988. godine. U Privrednom gradu Skenderija je uoči rata otvorio krznarski salon i zlatarsku radnju, oboje pod imenom “Miss Donna”.

Keljmendi je 2002. godine došao na ideju o pokretanju biznisa u hotelijerstvu i proizvodnji sladoleda. Tužiocima je još rekao da je od 1999. godine pa do tada imao firmu na Kosovu koja se bavila prodajom cigareta. Ovaj posao je pokušao da prenese i u Sarajevo, ali nije uspeo, jer nije dobio dozvolu.

Svoje nove poslovne ideje u BiH je praktično počeo da sprovodi u junu 2004. godine, kada dolazi u posed hotela “Casa Grande” na Ilidži. Ovu nekretninu je kupio od sarajevskog biznismena Ismeta Omerbegovića Inte za 900.000 KM. Međutim, hotel je procenjen na približno 1,7 miliona KM, što je bila osnovica na koju je Keljmendi platio porez.

Hotel “Casa Grande” nije poslovao uspešno. Prošlu godinu preduzeće je završilo sa dobiti od oko 32.000 KM, uz 33.000 KM duga dobavljačima. Finansijski izveštaji ukazuju da je prethodnih devet godina ovaj hotel imao prosečni godišnji gubitak od oko 70.000 KM.

Adolado za kredit

Keljmendi se nije proslavio ni u biznisu sa sladoledom koji je pokrenuo godinu dana nakon hotelijerskog. Sedište firme “Adolado” je bilo u jednoj od Keljmendijevih kuća na Ilidži, a potom ga preseljava u fabriku sladoleda u Hadžićima kod Sarajeva. Godinu dana kasnije, 2006. godine, na stranicama jedne agencije za prodaju nekretnina oglašava prodaju fabrike. Veštačenjem je utvrđeno da samo objekti fabrike vrede 4,3 miliona KM.

Tatin sin: Liridon (proteran iz Crne Gore)

Nakon neuspele prodaje, “Adolado” je 2011. godine nekretninu u Hadžićima založio kao garanciju za dva kredita kod banjalučke Nove banke AD čiji je ukupni iznos 200.000 KM.

Fabrika sladoleda je od početka rada, od 2005. godine, poslovala sa gubicima, a kredit nije ništa promenio. “Adolado” je prošlu godinu završio sa gubitkom od 88.000 KM, uz dug dobavljačima od 867.000 KM, navedeno je u finansijskim izveštajima.

Šta ima u CG i na KiM?

Osim imovine u BiH, Keljmendi poseduje značajnu imovinu u Crnoj Gori i na Kosovu. On je 2009. godine u Ulcinju investirao u gradnju hotela “Casa Grande”, a u ovom crnogorskom letovalištu poseduje i više stanova. Dvojica njegovih sinova su na Kosovu vodila benzinsku pumpu i lanac zlatara.

Jedan od njegovih sinova, Liridon Keljmendi, proteran je iz Crne Gore.

Bosna i Hercegovina je u maju podnela zahtev za izručenje Nasera Keljmendija. U državnom tužilaštvu kažu da se kosovske vlasti do sada nisu izjasnile povodom ovog zahteva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online