Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Subota 27.07.2013.
16:10
Ž. Marković - Vesti A

Sarajevo: Šerijatska policija zavodi red

Mesec ramazana, svetog muslimanskog posta, u Sarajevu je na površinu izbacio sve razlike između ekstremnih i umerenih tumačenja islama. Nakon što je u jednoj gradskoj opštini zabranjeno točenje alkohola u kafićima blizu verskih objekata, na ulicama glavnog grada BiH počela je da deluje i klasična šerijatska policija!

Foto - arhiva: Sarajevo
 

Incident koji je, nedaleko od bolnice Koševo izazvao vehabija koji je verbalno napao dve devojke koje su ulicom šetale obučene u šortseve, podigao je tenzije i izazvao brojne reakcije. Podsetimo, reč je o slučaju od pre nekoliko dana kada je, prema svedočenju tih maloletnih devojaka, jedan vehabija počeo da ih vređa iz automobila jer su bile neprikladno odevene.

Šta je sledeće?

Verski analitičar iz Tuzle Mehmedalija Nuhić kaže da skandalozna odluka opštinskih vlasti Starog grada predstavlja opasan presedan.
- Ako se nekoj verskoj zajednici ili njenim sledbenicima koji obavljaju političke funkcije dozvoli da određuju ljudima kako se trebaju ponašati za vreme verskih praznika, bojim se da se sve više bližimo uređenju koje je primerenije radikalnim islamskim državama sa Bliskog istoka. Postavlja se pitanje šta je sledeće - kaže Nuhić.

- Krenula sam oko 19.30 sa drugaricom u grad, kada se ispred nas, u blizini bolnice Koševo, zaustavio automobil čiji je vozač otvorio prozor. Pomislila sam kako želi pitati za neku ulicu, ali nas je umesto toga čovek sa dugom bradom, očito se radilo o vehabiji, upitao znamo li da je ramazan i kako možemo hodati u šortsu. Osim šortsa na sebi smo imale poprilično zatvorene košulje i ni po čemu se posebno nismo isticale - ispričala je sarajevskim portalima jedna od devojaka.


Nakon što im se vehabija obratio, devojke su krenule dalje od automobila, ali je on krenuo za njima, zaustavio se nasred raskrsnice i počeo galamiti.


- Otvorio je vrata od automobila i izbacio nogu napolje krenuvši izaći. Tada je počeo galamiti. Bilo je tu dosta ljudi i nije nam bilo nimalo prijatno, a, naravno, bile smo i preplašene, posebno jer smo čule da oni znaju biti i agresivniji - rekla je ova Sarajka.
Nešto ranije, sarajevska opština Stari grad donela je odluku da se za vreme trajanja ramazana zabrani točenje alkohola u ugostiteljskim objektima. Prema rečima stručnjaka, reč je o prvom koraku uvođenja šerijata u Sarajevu.


Mediji iz Federacije BiH tvrde, međutim, da za uvođenjem rigidnih šerijatskih pravila ponašanja nisu posegnule samo vlasti u opštini Stari grad. Osim što su zabranili konzumiranje alkohola za vreme ramazana, pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata u Ilidži i Hrasnom svojim posetiocima ne dozvoljavaju i "razmenjivanje nežnosti na javnom mestu".


Osim toga, u proteklih nekoliko meseci u gradovima širom Podrinja izveden je neuobičajen projekat masovnog obrezivanja dečaka i mladića iz te regije. To je urađeno uz podršku nekoliko opštinskih administracija i udruženja iz Turske iz koje je čak došlo i nekoliko imama koji su učestvovali u ovim obredima.

POVEZANE VESTI

Subota 27.07.2013. 16:20
Srajevo=Teheran poređenje sve više dobija na težini (istini).
Subota 27.07.2013. 17:35
Tako im i treba !!! Eto im Alijine zaostavstine , hahaha !
Subota 27.07.2013. 18:24
A oćete JMBG?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online