Utorak 2. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 25.07.2013.
13:42
M. Roknić - Vesti A

Banija se orila od srpske pesme

U banijskom selu Mali Gradac održani su jedanaesti "Susreti na Baniji", manifestacija krajiških običaja, narodnih pesama i igara, koja je, po broju učesnika, odavno prevazišla lokalno značenje.

Razigrano: KUD iz Vrginmosta
 

I ove godine tu jedinstvenu smotru srpskog krajiškog folklora pratila je brojna publika, sa puno emocija pozdravljajući nastupe KUD-ova iz Bijelog Brda, Garešnice, Vrginmosta, Korenice, Viškova kod Rijeke i Kragujevca.

Bratske veze

Slobodan Nešić, predsednik KUD-a "Jovan Jovanović Zmaj" iz Bijelog Brda ističe da su veliki prijatelji Malog Gradca, u koji dolaze svih 11 godina.
Postoji, reći će, neka hemija kod Banijaca i Slavonaca, koja ih je trajno povezala.
- Isti smo narod, mentalitet, jednako volimo šljivovicu, dobri i čestiti domaćini - nabraja Slobodan sličnosti koje su ih povezale.

Tako je već jedanaestu godinu u Malom Gradcu, srpskom selu nedaleko od Gline, koje oživi samo taj jedan letnji dan, za veliku smotru folklora i susrete komšija i rođaka, koji sada žive stotinama kilometara daleko. U to povratničko selo vratila se tek trećina njegovih predratnih stanovnika, njih dvestotine, najviše starih i bolesnih.


I ovogodišnji "Susreti na Baniji" pamtiće se po pesmama i plesovima 13 umetničkih ansambala, sa isto toliko osebujnih, rukom šivenih, narodnih nošnji. Ti su susreti, bez sumnje, svojevrstan sabor krajiških narodnih običaja, pesama i igara, a prezentovali su ih ansambli iz Banije, Korduna, Like, Slavonije, iz Kragujevca i drugih mesta u Srbiji u kojima žive oni čiji su koreni na Baniji.

Oduševili: Gosti iz Bijelog Brda
 

Mnogi redovno dolaze u Mali Gradac, da obiđu svoje rodne kuće, prisete se bosonogog detinjstva po banijskim poljima i voćnjacima, sretnu se sa rođacima i prijateljima, pa i ne čudi što je ta jedinstvena smotra folklora puna suza, smeha, pesme i nostalgije.

Pevaju kao slavuji: Članovi KUD-a iz Korenice

Definitivno je to manifestacija prepuna pomešanih osećanja, najviše onih koji samo taj "jedan letnji dan" dođu u rodno selo i otpevaju svoju omiljenu pesmu iz boljih vremena: „"Joj Mali Gradac, selo u dva reda, ni Petrinja bolje ne izgleda..." I oni znaju da ostatak godine baš niko, ni tu ni bilo koju drugu pesmu u Malom Gradcu neće zapevati. I zato su na kraju, svi zajedno, još jednom otpevali "Nema raja bez rodnoga kraja". Do sledećeg leta, kada će se družiti 12 put i tako svake godine jedan letni dan.
 

Gaje ljubav prema zavičaju: Mirjana Gruborović (druga sleva)

Mirjana Gruborović, potpredsednica Udruženja građana Krajine "Zora" iz Kragujevca, rodom je iz Malog Gradca i svake godine dolazi na svoju Baniju.


Njihovo udruženje Krajina je u malom, u njemu su Ličani, Slavonci, Kordunaši, Banijci, Bosanci, Kninjani, a sada u srcu Šumadije, kaže ona, nastoje sačuvati narodne običaje krajeva iz kojih potiču i to uspešno rade već desetu godinu.


- Potekli smo iz krševite Like, kamenite Dalmacije, slavonskih ravnica, a sada smo se okupili u srcu Šumadije, da sačuvamo baštinu krajeva iz kojih smo potekli, da ljubav koju gajimo prema svom zavičaju prenesemo na svoje potomstvo - veli Mirjana.

Četvrtak 25.07.2013. 13:56
Село моје - на свету те нема !!!
Četvrtak 25.07.2013. 14:23
Nema raja bez rodnoga kraja. Dace Bog, ako pomognemo sami sebi i intelektualno potrazimo resenja uz uvek postojecu alternativu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online