Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 19.07.2013.
17:44
sapunice.rs, vestionline A

Turci izvrću istoriju, predstavljaju Srbe kao razbojnike

Turske serije su neosporno popularne među gledaocima u Srbiji. Devojke uzdišu za zvezdama telenovela iz Turske, postavljaju slike glumaca iz serija po društvenim mrežama, prepričavaju se ljubavni zapleti i razmirice. Međutim, u jednoj seriji koja se emitovala na teritoriji Bosne i Hercegovine, Srbi su predstavljeni kao razbojnici.

Kako navodi internet magazin ’’Sapunice’’, reč je o seriji ’’Plavi leptiri’’, gde se jedna ljubavna priča izvrće u propagandu.

Ljubav je samo paravan za grubo poigravanje istorijskim činjenicama, koje je turska produkcijska kuća ’’Sinevizyon’’ bosanskoj publici ponudila prošle godine u seriji od 26 epizoda. Prvi nastavak otpočinje posvetom bošnjačkim žrtvama rata koje su, kako se navodi u sinopsisu serije, ''izgubile živote u genocidu odigranom naočigled civilizovanog sveta u središtu Evrope, ali daleko od humanosti''.

Detalj iz serije ''Plavi leptiri''

Posle niza kadrova brutalnih masovnih ubistava nad muslimanima i njihovim ženama u konvojima kamiona, epizoda se završava donekle poznato - masakrom na svadbi koja je prema scenariju bila okidač za rat u BiH, pišu ''Sapunice''.

Ovde se, međutim, ne radi o srpskim svatovima na koje je ozloglašeni Ramiz Delalić pucao na Baščaršiji, kao što se inače i desilo 1992. godine, već o muslimanskim mladenicima i njihovim gostima koje ranjavaju i ubijaju srpski razbojnici. Nedugo zatim

Ramiz Delalić Ćelo je marta 1992. godine na Baščaršiji hladnokrvno ustrelio u glavu Nikolu Gardovića, čoveka koji je upravo u pravoslavnoj crkvi venčao svog sina.

na scenu stupa komandant bosanskih ’’zelenih beretki“ Mirza Turković, koga tumači glumac Burak Haka (41), i započinje lov na negativce Srbe i odbranu domovine.


Budući da Mirza, kako prenosi ovaj magazin, asocira na Delalića, čoveka od poverenja Alije Izet Begovića, serija je tokom snimanja i emitovanja u Bosni izazvala komešanja nacionalno podeljene publike. Ipak, Burak u negodovanju bosanskih Srba ne vidi problem.


’’U seriji je prikazano ubistvo tridesetak Srba, što je, priznajem, pomalo ekscentrično, ali šta tu može da se radi. Ja sam Turčin, nemam ništa sa tim. Za mene je uloga Mirze bila veliki izazov’’, istakao je Hak, junak serije “Plač violine”.

Ono što je interesantno jeste da se ni na jednom kredibilnom sajtu, koji se bavi filmom, među Burakovim ulogama ne može naći ime Mirze Turkovića, ali ni naziv serije ''Plavi leptiri'', kao da nikada nije ni snimljena, piše taj internet magazin.

POVEZANE VESTI

Petak 19.07.2013. 19:13
Pa nije tu problem u turcima, nego u glupim srbima... turci tačno znaju šta hoće i kako to da postignu, dok srbi ne znaju gde su šuplji...
Petak 19.07.2013. 21:03
Niko grdno,ka Turčin ne laže. Ovo su za sva vremena istinite reči Vladike Njegoša.
Petak 19.07.2013. 19:36
Janicari 21 veka !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online