Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 17.07.2013.
19:09
b92.net A

Goli otok (ponovo) opasan za ljude!

Goli otok, nekadašnji čuveni logor, ponovo je opasan za one koji kroče na njegovo tlo. Oronule zgrade urušavaju se same od sebe.

Najozloglašeniji logor u bivšoj SFRJ: Goli otok

Nekadašnji zatvor za politički nepodobne i neposlušne u SFRJ godišnje poseti oko 50.000 turista. Kako piše nedeljnik "Globus" oni nisu ni svesni da se kockaju s životom. "Globus" Goli otok opisuje kao "mesto oronulih logoraških zgrada, koje su pune ovčijeg izmeta i u kojima se urušavaju čitavi spratovi."

List upozorava da bi Goli otok uskoro mogao postati najveća hrvatska turistička tragedija. Goli otok, gledan iz pristaništa uvale Tatinja, deluje strašno moćno. Gola lepota golog kamena, s Velebitom u pozadini, teško će vas podsetiti na godine kada je ovo mesto bilo isključivo sinonim velike patnje...

Ali tako je samo na prvi pogled. Svakim korakom dalje od pristaništa u unutrašnjost Golog otoka, posetioce sve više obuzima jeza. Ne samo što je puno podsetnika na vremena obračuna s infobirovcima, nego zato što sve ono što je ostalo od logora i zatvora zastrašuje.

Pogled u pakao

Ulaznice se ne naplaćuju. Plaća se tek razgledanje vozom "Goli express" 25 kuna (oko 3,5 evra). Za te pare postioci dobijaju direktan pogled u pakao: gomile i gomile smeća, propali spratovi, razvaljene konstrukcije, razbijena okna, kozji i magareći izmet...

Haos koji se ničim ne može opravdati, ni siromašnim budžetom, ni neznanjem, ni udarima bure. Ljudska ruka nije ga takla od 1988. otkad su ga vlasti zatvorile kao zatvor koji je dugo godina poslije IB-ovaca, nakon političkih, zbrinjavao "obične" kriminalce. Nered koji su oni ostavili ostao je do danas.

Goli otok je prepušten bizarnim lovcima na rekvizite: sve što je vredelo, kažu, odneli su, pokrali, opljačkali, navodi "Globus".

Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice Lopar, kojoj teritorijalno pripada i Goli otok, kaže da je pre nekoliko godina i sam predlagao da bi Goli otok bilo najbolje zatvoriti za posetioce zbog bezbednosti. Nekadašnji zatvor predao je 1988. gradu Rabu na upravljanje, a grad je zbog nedostatka novca ostavio status quo.

Sreda 17.07.2013. 22:55
Onog hrvata Broza je tu trebalo sahraniti.
Sreda 17.07.2013. 22:11
Под хитно Голи оток населити оним "заслужним" (следбеницима непоменика!) грађанима који су те "заслуге" (високе пензије и друге погодности!) стекли шаљући на хиљаде невиних људи у ту мрцварницу!Пошто се никада јавно нису покајали због својих злочина против људског достојанства,ред би био да макар мало осете "благодат" боравка на том месту!
Četvrtak 18.07.2013. 07:14
Malo je bolesno da se ide na takva mesta, posle ostaje samo mučnina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online