Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 17.07.2013.
01:30
Đ. Barović - Vesti A

Neću da branim Karadžića

Nekadašnja predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić, koja je u Hagu priznala krivicu a zatim osuđena na 11 godina zatvora, otkriva u intervjuu za "Vesti" da je odbila da bude svedok odbrane Radovana Karadžića. Plavšićeva je takođe istakla da je Tribunal za 20 godina postojanja pokazao skandaloznu selektivnost u procesuiranju zločina.

 


Kako komentarište činjenicu da je Karadžiću vraćena optužnica za genocid u sedam opština RS?

- Kada je prošle godine ta tačka ukinuta, pomislila sam da je Haški tribunal krenuo, koliko-tolko, dobrim putem, ali ne ni za Karadžića ili za Republiku Srpsku ili srpski narod, već dobrim putem za pravdu. Međutim, očigledno sam bila u krivu.

Mislite da nije slučajno što je odluka promenjena baš na godišnjicu pada Srebrenice?

- Ne verujem da taj datum ima bilo kakve veze sa ovom odlukom. Zar mislite da Amerikanci o tome vode računa. U slučaju Karadžića se izvlači gorak zaključak da je bilo nepotrebno nametati i ovu tačku optužnice, kada je već suočen sa nizom drugih, dovoljno teških optužbi.

Možda je poenta da se Srbi proglase za genocidan narod?

- Od samog početka rada Tribunala bilo je dovoljna osnova da se izrazi sumnja u iskrenost formiranja takve internacionalne institucije. Pri tom, neću da kažem da možda u Haškom tribunalu nema takvih tendencija, jer sam i sama videla niz dokumenata u kojima stoji formulacija "bosanski Srbi". Uvek sam se protivila takvim "formulama" naglašavajući da je odgovornost isključivo individualna.
 

Ali ako bude osuđen srpski vrh, onda teško da će to biti "individualna odgovornost"?

- Uopšte mi nije jasno zbog čega Srbi tako olako prihvataju stanovište koje zdušno zagovaraju upravo muslimani. Kompletan politički vrh u Sarajevu tvrdi da se u Hagu sudi Republici Srpskoj. To i mi ponavljamo, ali uz rečenicu koja je meni neshvatljiva: "Republika Srpska se brani u Hagu". Gde nam je pamet da tako nešto potenciramo? Bogu hvala da se tamo ne brani Srpska. Srpska se brani u Banjaluci i brani je Dejtonski sporazum. Međutim, svi treba da se zapitamo zbog čega neki ljudi smatraju da su personifikacija jednog naroda i jedne države i da ako oni budu osuđeni, da će to biti kraj i za taj narod.

Da li su Vas kontaktirali Karadžićevi saradnici kako biste svedočili u Hagu?
 

- Tačno je.

Hoćete li svedočiti?
 

- Rekla sam im da nisam u stanju da budem svedok. Previše sam stara, teško sam pokretna, a tu i tamo imam trenutke kada osetim da dobro i ne pamtim. Nekada sam bila specijalista da se setim svake pojedinosti, ali se godinama to polako gubi, a verovatno su tome doprineli i uslovi u kojima sam bila u zatvoru u Švedskoj.

Jel to i jedini razlog? Nije tajna da niste baš u dobrim odnosima sa Karadžićem?

- Pa da vam kažem nešto. Smatram da se tamo sudi Radovanu Karadžiću kao što se sudilo Biljani Plavšić, a taj čovek me nije ničim zadužio. Ničim dobrim, a ja ipak nisam svetac, već samo čovek.

A u slučaju da ipak insistira na vašem pojavljivanju?

- Još verujem u njegov zdrav razum da neće to uraditi.

Bilo je neverovatno i da će se kao njegov svedok pojaviti Milorad Dodik, pa je ipak svedočio?

- Dodik je nešto drugo i sasvim je u redu što je otišao. On je predsednik Republike i u to vreme je bio opozicija u Skupštini, a koliko znam, među njima nikada nije bilo toliko konflikta kao što smo mi imali.

Da li prema generalu Mladiću imate drugačiji odnos. Da li biste se pojavili kod njega kao svedok?

- Činjenica je da sam njega cenila sve vreme rata, naročito zbog toga što se nikada nije bavio švercom i kriminalom, ali je pitanje šta bih mogla da mu pomognem. Moju situaciju u Predsedništvu je najbolje opisao Karl Bilt jednom rečenicom: "Tamo gde se govorilo o ratu i miru Biljane Plavšić nije bilo". I to je sva istina.
 

 Očekujete li da bi Karadžić i Mladić mogli biti oslobođeni?


- Volela bih svaki Srbin bude oslobođen. Sve da je i srpska mačka, da je puste.

Oni su u Hagu suočeni sa teškom optužbom za genocid?

- Uopšte mi nije jasno kako je moguće da u trenutku kada je nauka omogućila ljudima da idu na Mesec, da u pravnoj nauci ne postoji tačna formulacija za genocid. Zapravo uverena sam da postoji i da je Haškom tribunalu trebalo samo da tu definiciju prosto suoči sa konkretnim primerima iz optužnica. Veliki je skandal zbog čega Haški tribunal ne primenjuje u praksi pravnu nauku, već trpi epitete političkog suda.
 

Srpkinja iz Bosne

 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je Srbe iz BiH nazvao Bosancima. Da li se tako i osećate?


- Od početka govorim da sam ja Srpkinja iz Bosne. Nikada nisam i ne želim da se odreknem Bosne i ne vidim zašto bih. Zbog čega bi se Srbi odrekli svoje teritorije i zemlje u kojoj su sve do Drugog svetskog rata, pre genocida nad Srbima, bili većinski narod. Ostali narodi su nastali od nas i zašto bismo se onda odrekli Bosne. 

 

Dejtonski sporazum

 

Nije tajna da ste svojevremeno bili najglasniji zagovornik Dejtonskog sporazuma?


- Odmah sam shvatila šta taj sporazum znači za naš narod i zato sam zaista činila sve da se primeni. Ne možete ni da zamislite kroz kakve pritiske i stravične pretnje sam zbog toga prolazila, da bih danas doživela da se svi bukvalno kunu u Dejton. Ispostavilo se da sam bila u pravu i da je taj sporazum bio savršen za Srbe u BiH. 

 

Smenila Mladića

 

Vi ste smenili Mladića. Jel tačno da je rekao da to čini samo zbog vas?


- Tačno je. Situacija je bilo toliko napeta da zapravo niko nije smeo da ide u Crnu Rijeku i da mu saopšti da više nije načelnik Glavnog štaba. Kada sam mu spustila papir rekao mi je doslovce: "Da su ovi došli, ne bih, ali tebi ću da potpišem". Cenili smo jedno drugog. 

 

Neshvatljive presude

 

Kako komentarišete što je Tribunal oslobodio Orića, Haradinaja i Gotovinu?


- To je zaista neshvatljivo. Meni je potpuno neshvatljivo da se nekome u prvom stepenu presudi 20 godina, a zatim da ta osoba bude oslobođena. Postavlja se pitanje kakav je to onda sud jer će biti unikatan sud u istoriji čovečanstva kao institucija koja je selektivno prišla zločinu.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.07.2013. 06:42
Ајде баба не једи говна. Исто говно си као Перишић и још неки нељуди који су признали да су урадили нешто иако нису урадили ништа само зарад слободе да би заузврат били на слободи и живели као пси у кући без мешања у политику. Видели да Шешељ не признаје да је крив и да је пун аргумената за то што тврди, видели да не вреди доказивати праву истину па признали и оно што нису урадили зарад слободе, шпијунирања и пара. Због ваших признања која не постоје испадоше криви срби за све. Због вас ће наша деца учити у школи да су срби криви. Хвала Богу па имамо једног Шешеља тамо који им наноси поразе из дана у дан. Ако не даш на себе и браниш своје онда ниси крива, чујеш Биљо говедо?
Sreda 17.07.2013. 06:24
Ipak je rekla istinu da je srpkinja iz bosne i da je bosanka a i Nikolic je reko da narodi koi su rodjeni i zive u BiH da su bosanski drzavljani bez obzira na bilo koju vjeru.Dodik kaze da je srbin a nije bosanac mozda englez?
Sreda 17.07.2013. 06:58
Zla lazljiva baba koja se nagodila sa nazovi sudom uHagu se mnogo plasi da ce je Karadjic I njegovi advokati uhvatiti u lazi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online