Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 09.07.2013.
13:04
M. Roknić - Vesti A

U Evropi ćemo lakše rešiti naše probleme

Članstvo Hrvatske u EU je dobro i za Srbe jer će se brojna nerešena pitanja naše zajednice kao što su stambeno zbrinjavanje, penzije, problem nestalih osoba sada lakše i brže rešavati, kaže u intervjuu za "Vesti" Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća iz Zagreba.

Milorad Pupovac

Kao politički predstavnik Srba doprineli ste uspešnom završetku hrvatske evropske priče, osećate li zadovoljstvo?
- Dobro je da je Hrvatska završila pregovore, pre svega, zato što se za nju otvaraju nove perspektive i mogućnosti. To je dobro i za ostale zemlje regije jer se i za njih otvaraju nove mogućnosti.

A za Srbe u Hrvatskoj?
- I za njih je to dobra vest jer će se brojna nerešena pitanja sada lakše i brže rešavati, kao što su stambeno zbrinjavanje, penzije, nestali i suđenja za ratne zločine. U evropskom kontekstu, u novim odnosima između Brisela i Zagreba i između Hrvatske i Srbije, sve to dobiće novu dimenziju. U tom kontekstu su mogućnosti razvoja povratničkih sredina.

Mislite na evropske fondove i sredstva koja će Hrvatska imati na raspolaganju?
- Reč je u strukturalnim i kohezijskim fondovima EU, koji pružaju velike mogućnosti krajevima u kojima Srbi žive, posebno ratom devastirane i nerazvijene krajeve u kojima je nezaposlenost i do 80 posto. Ti krajevi moraju biti primarna briga srpskih organizacija i političkih predstavnika u Hrvatskoj. Ta se prilika ne sme propustiti.


Ti krajevi su i kadrovski devastirani, ko će pisati projekte koji će zadovoljiti briselsku birokratiju?
- Centar za razvoj Srpskog narodnog veća biće u poziciji da servisira opštine, preduzetnike i porodična gazdinstva. Hrvatska vlada mora da donese posebne odredbe za pomoć tim krajevima. A od 30 nerazvijenih opština u Hrvatskoj, najveći broj je onih u kojima su Srbi većina.

Tomislav Nikolić se sastao sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj, je li to bio samo protokol ili nešto više?
- Nije bio ni protokolaran, ni reda radi, prvo zbog toga što smo tri dana ranije imali susret sa njim u Beogradu, i drugo što smo razgovarali o tome kako pojačati kapacitete srpske zajednice u Hrvatskoj, kako sarađivati i unaprediti odnose između Zagreba i Beograda, posebno na planu rešavanja prava Srba u Hrvatskoj, poput stambenog zbrinjavanja, nestalih osoba, penzija, suđenja za ratne zločine.
 

Prećutan doprinos Srba

Na proslavi ulaska Hrvatske u EU nije se moglo zaključiti da i Srbi u tome imaju ulogu, osim po izloženom Teslinom transformatoru i Preradovićevom stihu koji je citirao jedan od čelnik EU. Ali je prećutano njihovo nacionalno poreklo!
- Kao što je povratak izbeglih Srba bio i ostao težak problem u hrvatsko-srpskim odnosima, tako je i priznavanje uloge Srba u hrvatskoj istoriji i njihovog doprinosa evropskom putu Hrvatske u pravilu prećutano, pa i na proslavi u Zagrebu. Kao što neki ne žele priznati da je hrvatsku himnu "Lijepu našu" komponovao Srbin Josif Runjanin, tako ne žele priznati i srpski doprinos pobedi antifašizma na ovim prostorima, baš kao i doprinos Srba evropskim integracijama Hrvatske.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.07.2013. 14:23
A ko će to u Evropi da se bavi pitanjem problema Srba, izbjeglica, oštećenih, nestalih i slično ! Da je EU željela da riješava taj problem, onda bi uvjetovala HR prije njenog ulaska ! Ovako, pojeo vuk magarca !
Utorak 09.07.2013. 14:55
Dobro je da mozemo da damo svoje misljenje putem nasih komentara na ovom portal,ali ne volim kad vidim previse negativnosti o bilo cim.Ko god od politicara da bilo kakvu izjavu odma se neko nadje da ga kritikuje bez obrazlozenja.Negativnost I inatluk su nam dve najvece mane.Necu da me neko shvati da branim Gdna.Pupovca ili bilo koga nego jednostavno iznosim svoje misljenje.
Utorak 09.07.2013. 15:07
Каже г. Пуповац да ће се у ЕУ лакше решити "nerešena pitanja naše zajednice kao što su stambeno zbrinjavanje, penzije, problem nestalih osoba.." нисам знао да је први и највећи проблем - проблем избеглица већ решен проблем. Србија је земља са највећим бројем избеглица у Европи, из Хр их има више од 41000. они изгледа нису проблем (око 250.000 особа које су некада биле у статусу избеглица узело је држављанство и лична документа Србије!!! ).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online