Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.07.2013.
21:33
Beta A

General Škrbić: Mladić tražio autobuse za evakuaciju muslimana

Bivši general VRS Škrbić izjavio je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da mu je general Mladić tražio autobuse za evakuaciju muslimanskih civila.

Ratko Mladić
 

Tadašnji komandant VRS, general Mladić, optužen je za genocid nad 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice i progon hiljada članova njihovih porodica, u danima pošto je ta vojska 11. jula 1995, zauzela enklavu. Po optužnici, autobusi su muškarce prebacili na više lokacija u opštini Zvornik, gde su streljani, a žene i decu su odveli na muslimansku teritoriju.
 

General Škrbić, u to vreme Mladićev pomoćnik za organizacione, mobilizacione i kadrovske poslove, posvedočio je da mu je, kasno uveče 11. jula, telefonom iz Glavnog štaba (GŠ VRS) u Han Pijesku preneto Mladićevo naređenje da "mobiliše 50 autobusa" i pošalje ih na fudbalski stadion u Bratuncu.

Svedok je naznačio da je "iza toga stajao komandant GŠ VRS" general Mladić. Kako je kazao, Škrbić je naređenje preneo Ministarstvu odbrane RS, koje je autobuse sutradan, 12. jula 1995 "mobilisalo" u više opština. Autobuse je do Bratunca, po svedokovim rečima, pratila civilna i vojna policija iz zaštitnog puka pri GŠ VRS, koji je bio pod direktnom Mladićevom komandom. Potvrđujući da je znao da će autobusi biti "upotrebljeni za evakuaciju", Škrbić je, međutim, tvrdio da nije znao "ko će biti evakuisan, niti gde će biti evakuisan".

Na televiziji je, posle nekoliko dana, video da su evakuisani "žene i deca" iz Srebrenice, koji su utočište našli u blizini baze UN u Potočarima. Potvrdu za to dobio je u GŠ VRS približno 18. jula. Odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca Branka Lukića, tokom unakrsnog ispitivanja, general Škrbić je izjavio da na sastancima na kojima je on bio u GŠ VRS nije bilo reči o srebreničkoj ofanzivi. Rekao je i da nije znao ko je autobuse iz Bratunca slao u Potočare i da mu niko nije rekao da bi to trebalo da bude tajna.

Na sugestiju branioca Lukića svedok je potvrdio da je, tokom napada na Srebrenicu, vrhovni komandant oružanih snaga i predsednik RS Radovan Karadžić imao direktnu komunikaciju sa zapovednikom operacije generalom Radislavom Krstićem, koja je zaobilazila generala Mladića. Tribunal je generala Krstića, tadašnjeg komandanta Drinskog korpusa VRS, pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Odnose između Karadžića i Mladića u to vreme Škrbić je nazvao "vrlo poremećenim". Tužilac Piter Mekloski (Peter McCloskey) u dodatnom ispitivanju je svog svedoka Škrbića suočio sa pitanjem: "Da li vam je problem da priznate da ste učestvovali u odvođenju civila (iz Srebrenice) autobusima zato što znate da je to zločin?"

"Ja bih prećutao ovo pitanje, ako mogu", odgovorio je Škrbić. Na pitanje ko je mogao odlučiti o krajnjem odredište autobusa, koje je on mobilisao i poslao u Bratunac, Škrbić je precizirao: "Komandant GŠ VRS".

Sugestiju branioca Lukića da je tu odluku mogao doneti i general Krstić, svedok je odbacio rečima: "Ne, bez odobrenja komandanta GŠ VRS".

Tužioci tvrde da je odvođenje hiljada muškaraca, žena i dece iz Srebrenice bilo unapred planirano i da to potvrđuje Škrbićev iskaz da je naređenje za mobilizaciju autobusa dobio na dan pada enklave. Mladićeva odbrana, suprotno tome, do sada je sugerisala da su Unprofor i sami stanovnici Srebrenice zahtevali da budu evakuisani i da su taj zahtev generalu Mladiću preneli na sastanku 12. jula 1995. u Bratuncu.

Snimak tog sastanka uveden je u dokaze i mnogo puta prikazan na više suđenja pred Tribunalom. General Mladić na snimku se vidi i čuje kako u jednom trenutku predstavnicima Muslimana iz Srebrenice poručuje da "mogu opstati ili nestati".

Proces generalu Mladiću biće nastavljen sutra, iskazom sledećeg svedoka optužbe. Optužnica Mladića tereti i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online