Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 07.07.2013.
10:10
Slobodna Dalmacija, Vijesti A

Hrvatski kapetani: Crnogorci, vratite nam "Jadran"!

Bivši kapetani broda "Jadran" traže da Crna Gora "vrati" Hrvatskoj taj jedrenjak. Bivši školski brod Jugoslovenske mornarice odjedrio je 1990. iz Splita u sastav Mornarice Vojske Crne Gore.

Bivši školski brod Jugoslovenske mornarice odjedrio je 1990. iz Splita u sastav Mornarice Vojske CG

Trojica od ukupno šest bivših komandanata školskog broda "Jadran" Jugoslovenske ratne mornarice (JRM), koji danas žive u Hrvatskoj, oštro su kritikovali državni vrh te države zbog njegovog nedovoljnog zalaganja da vrate, kako navode, "najpoznatiji hrvatski školski brod".
 

Splitski dnevnik Slobodna Dalmacija objavio je osvrt na "Jadran" i njegovu sudbinu, podvlačeći tezu da je taj jedrenjak JRM "1990. otela iz njegove matične luke Split" i da od 2006. pripada Mornarici Vojske Crne Gore.

"Premda nikad u istoriji nisu izgradili doslovno nijedan brod, bilo vojni, bilo trgovački, Crnogorci, za razliku od Hrvata, znaju da se diče pomorskom istorijom i slavnim brodovima. Makar ta istorija i brodovi 'nisu' baš njihovi", piše Slobodna Dalmacija i podseća da je Crna Gora izlaz na more dobila tek 1878, na Berlinskom kongresu.

List koji objavljuje izjave tri bivša komandanta starog jedrenjaka koji su njime zapovedali u nekadašnjoj JRM - penzionisanih kapetana bojnog broda Stipa Lakoša, Anđelka Medića i Stjepana Bernardića, navodi da hrvatski "predsednik (Ivo) Josipović, takođe Dalmatinac, ima visok ugled u Evropi i regionu, ali da bez njegovog angažmana od povratka broda neće biti ništa".

"To je pitanje koje se samo na najvišim državničkim nivoima može rešiti", uveren je Medić, dok Bernardić, koji je 1991. iz JRM prešao u Hrvatsku ratnu mornaricu, naglašava da se "Jadran" u 80 godina svoje istorije nikada nije nasukao, "osim kada su pre dve godine uspeli da ga nasukaju Crnogorci".

Kako je preneo podgorički dnevnik Vijesti, Bernardić je hrvatskom listu rekao da su "u Crnoj Gori brodovi samo umirali, a nikada se nisu gradili".

"Čini mi se da je najveći problem u našem Ministarstvu spoljnih poslova", rekao je Bernardić splitskom dnevniku.

Tivat je "Jadranu" 16. jula 1933. godine bio prva luka u domovini, Kraljevini Jugoslaviji, u koju je novi brod stigao iz Nemačke, pišu Vijesti. Kada je brod uplovio, dočekali su ga hidroavioni Pomorskog vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije, barke meštana Boke i brodovi Kraljevske mornarice koji su se zatekli u tivatskom Arsenalu.

Ipak, u tekstu Slobodne Dalmacije, komentarišući Vijesti, piše da je u Tivtu "Jadran" "samo očišćen i ispražnjen od otpadnih voda s putovanja".

Netačno je i da je tu "Jadran" samo "ulickan i sređen, pa nekoliko dana posle uplovio u Split". Brod je iz Tivta za Split otišao tek 5. septembra 1933. godine da bi sledećeg dana u splitskoj luci (na rođendan jugoslovenskog prestolonaslednika Petra II Karađorđevića), na velikoj ceremoniji bio formalno predat Kraljevskoj mornarici Jugoslavije. U njenu Flotnu listu međutim, brod je zvanično upisan 19. avgusta 1933. godine, i to u Tivtu, konstatuju Vijesti.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.07.2013. 10:30
A haa, sad bi Hrvati brod a i mora im je malo,jel,ako je CG dobila izlaz na more 1878 na Berlinskom kongresu koliko mora je te godine imala HR ?
Nedelja 07.07.2013. 11:36
Samo se pitam kad je to hrvatska imala izlaz na more ? Da bi imali svoj izlaz na more morali bi imati medjunarodnu priznatu drzavu a ja u svim kartama vidim samo Austro-Ugarsku. Za svoju mornaricu i da nepricamo.
Nedelja 07.07.2013. 14:08
I Galeb kao i Jadran su prije svega pripadali Kralju Jugoslavije,a ne poglavniku NDH.Stoka nema stida pa traži sve što im padne na pamet.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online