Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.07.2013.
17:53
Beta A

Suđenje Karadžiću: Policajci nisu streljali Muslimane

Optuženi Radovan Karadžić izveo je danas pred Haški tribunal još dve svedoka odbrane koji su negirali da je srpski policajac Nenad Deronjić, sredinom jula 1995, učestvovao u streljanju srebreničkih Muslimana.

Radovan Karadžić u Tribunalu u Hagu
 

Posle jučerašnjeg iskaza samog Deronjića da nije bio prisutan kod sela Konjević Polje u opštini Bratunac u vreme kada je zločin, prema svedocima tužilaštva bio počinjen, to su danas potvrdili zaštićeni svedok KW-558 i Mirko Perić, koji su tada takođe bili pripadnici MUP Republike Srpske.

Karadžića (68), koji je u to vreme bio predsednik RS i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužnica tereti za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima pošto je, 11. jula 1995, VRS zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Deronjića je za streljanje 15 zarobljenih Muslimana, 13. jula 1995, na obali reke Jadar kod sela Konjević Polje, optužio preživeli zaštićeni svedok optužbe KDZ-065, čija je izjava u pisanom obliku prihvaćena u dokaze. Svedok odbrane KW-558, koji je tada bio vezista u policijskoj komandi u Konjević Polju, izjavio je da policajca Deronjića toga dana nije video u selu. Čuo je da je Deronjić trebalo da ode na dužnost u Srebrenicu, ali nije znao da li je i otišao.

Karadžićev svedok odbacio je i tvrdnju KDŽ-065 da ga je on odveo iz policijske komande u obližnje skladište gde je tučen i ispitivan, pre nego što je, sa drugim Muslimanima, prebačen na obalu Jadra, gde su bili streljani. KW-558 posvedočio je da za streljanje kod reke nije ni čuo u to vreme. Odgovarajući na pitanja tužioca, svedok je, u unakrsnom ispitivanju, potvrdio da je u policijskoj komandi video dvojicu zarobljenih Muslimana, od koga je jednog poznavao, koji su kasnije bili ubijeni.

Iz komande ih je, kako je rekao, odveo tadašnji bezbednosni oficir Bratunačke brigade VRS Momir Nikolić, koji je pred Tribunalom 2003. priznao krivicu za zločine nad srebreničkim Muslimanima i osuđen je na 20 godina zatvora. Upitan da li zna da su tela te dvojice zarobljenika pronađena u masovnoj grobnici, svedok je odgovorio da je za to "čuo posle mnogo vremena". U kritično vreme, verovao je da će zarobljeni "ići u razmenu". Za ubistva srebreničkih Muslimana, KW-558 saznao je sa televizije, prateći suđenje bivšem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, 2002.

Policajac Mirko Perić negirao je tvrdnju RK-065 da je, 13. jula 1995, on sprovodio zarobljenike do skladišta u Konjević Polju. I Perić je izjavio da "nije čuo" za streljanje na obali Jadra, kao i da toga dana nije video kolegu Deronjića u selu. Perić je negirao i izjavu svedoka optužbe da je zarobljene Muslimane od skladišta u selu do mesta gde su streljani na obali Jadra autobusom prevezla jedna plavokosa žena. Tvrdio je da je ceo taj dan proveo na raskrsnici i da nije video ženu-vozača, dok su mnogi autobusi i kamioni iz Potočara evakuisali srebreničke Muslimane.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac je Perića suočio sa tvrdnjom RK-065 da je i on bio na obali Jadra u vreme streljanja zarobljenika. "Nisam uopšte išao na obalu, nisam imao potrebu da odem tamo", odgovorio je Perić, dodajući da "nije ni čuo da je neko pogubljen u blizini" punkta na kojem je on radio.

Suđenja Karadžiću sutra neće biti zato što je njegov nekadašnji savetnik Džon Zametica odbio da svedoči u njegovu odbranu, iako mu je ranije dao izjavu. Odbrana je od suda stoga zatražila da Zameticu posebnim nalogom (subpoena) obaveže da svedoči. Sledećeg svedoka odbrane, Karadžić, koji se brani sam, pred sudije će izvesti u petak, 5. jula.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online