Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.02.2010.
16:52
Srna A

Godišnjica pogibije makedonskog predsednika

Polaganjem venaca na spomen-obeležju na Matića brdu kod Stoca obeležena je šesta godišnjica od tragične smrti makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog, njegovih šest saradnika i dvojice članova posade aviona.

 Mesto pada aviona
 
I ove, kao i ranijih godina, na Matića brdu kod Stoca okupili su se zvaničnici Makedonije, BiH, Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), grada Mostara i opštine Stolac.


Avion u kome je putovao predsednik Trajkovski na međunarodnu konferenciju u BiH srušio se 26. februara 2004. godine kod Mostara, a ostaci aviona pronađeni su 24 časa nakon pada.

 

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće makedonskog aviona, koju je formirao Savet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi sletanja na mostarski aerodrom koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

 

Prema tom izveštaju, navedeno je i da avioslužba Vlade Makedonije nije radila prema međunarodnim propisima i standardima za vazdušni saobraćaj.

 

Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara, nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

 

U Skoplju nisu zadovoljni izveštajem o okolnostima u kojima je poginuo makedonski predsednik Boris Trajkovski u avionskoj nesreći kod Mostara, 2004. godine, a Sobranje je formiralo Anketnu komisiju.

 

Zajedno sa Trajkovskim, u avionu marke "kinger" poginuli su savetnici u kabinetu predsednika Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, zatim Mile Krstevski, zaposlen u makedonskom Ministarstvu inostranih poslova, članovi obezbeđenja predsednika Boris Velinov i Ace Velinovski.

 

Avionom su upravljali piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Ambasador Makedonije u BiH Remi Redžepi rekao je da je Trajkovski bio svetlija stranica nove makedonske istorije.

"Makedonija će nastaviti da hoda putem demokratije, kao što je to činio i Trajkovski'', rekao je Redžepi.

On je dodao da je Trajkovski posebnu pažnju posvećivao budućnosti regije i sveta i da je važio za velikog lidera u jugoistočnoj Evropi.

"Njegovom smrću izgubili smo mnogo. Ostaće zapamćen kao političar vizionar, sa velikim duhom i razumevanjem za sve oko njega'', rekao je Redžepi.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić rekao je da je na tragični dan pre šest godina Makedonija ostala bez svog predsednika, građani bez pravog državnika, a BiH i Mostar bez dragog i poštovanog prijatelja.

"Obeležavajući šestu godišnjicu od njegove smrti, danas ugrađujemo još jedan kamen u most prijateljstva koji će nas trajno podsećati na njega'', poručio je Bešlić.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilija Filipović rekao je da je Trajkovski kao istinski lider Makedonije uživao nepodeljene simpatije u celoj jugoistočnoj Evropi.

"Na poseban način je negovao i gradio prijateljske odnose sa BiH i svim susednim zemljama. Njegovom tragičnom pogibijom, građani regiona ostali su bez istinskog prijatelja i neumornog graditelja kvalitetnih susedskih, ekonomskih i drugih odnosa, na temelju tolerancije i uvažavanja ljudi i naroda'', poručio je Filipović.

Na spomen-obeležje stradaloj makedonskoj delegaciji vence su položili predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Saveta ministara BiH, Ambasade Makedonije, Vojske Makedonije, Vlade HNK, Gradske uprave i Gradskog veća Mostara i opštine Stolac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online