Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.07.2013.
13:40
Ž. Marković - Vesti A

Protiv Asada uz blagoslov Zapada

Video-zapis na kojem se vidi grupa naoružanih mudžahedina u maskirnim uniformama spremnih za odlazak na ratište u Siriju nastao je u centralnoj BiH, a jedan od aktera je Munib Zahiragić, koji je 2003. godine u BiH osuđen na dve godine zatvora zbog špijuniranja i pomaganja u bekstvu osumnjičenih za terorizam, objavili su juče mediji u Banjaluci pozivajući se na izvore bliske bezbednosnim institucijama.

Uz pesmu na ratište: Snimak uoči odlaska u Siriju
 

Podsetimo, reč je o snimku koji se pojavio prošle sedmice i na kojem se vidi grupa od pet-šest mladića koji pevaju pesme posvećene džihadu. Ti ljudi su maskirani i dobro naoružani, a u pesmi koju pevaju pominju se i Irak, Avganistan i Sirija. Na kraju snimka svi uzviknu "Alahu ekber".

Regrutacija

Sarajevski "Dnevni avaz" juče je objavio da je regrutacija bh. državljana za odlazak na sirijska ratišta nastavljena i pored interesa policijskih i pravosudnih organa u BiH za utvrđivanje elemenata krivičnih dela u organizaciji odlaska više od 50 dobrovoljaca u Siriju, gde se bore rame uz rame s pobunjenicima protiv režima Bašara el-Asada.
Kao posrednici odlaska vehabija u ovu zemlju i dalje se spominju Nusret Imamović, vođa selefijskog pokreta iz Gornje Maoče, i Dževad Gološ iz Mostara. Imamović i Gološ su, navodno, u poslednjih nekoliko dana preduzeli niz mera na uklanjanju dokaza o njihovoj ulozi u organizovanom odlasku ratnika u džihad.

Prema dostupnim informacijama, Munib Zahiragić je osuđen jer je iz AID-a, obaveštajne službe RBiH, iznosio poverljiva dokumenta i podatke koje su obaveštajci prikupili o delovanju islamskih radikalnih organizacija i pojedinaca u BiH.


Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u saradnji s Tužilaštvom BiH, pored ovog snimka, proveravaju i povećano angažovanje finansijera i onih koji regrutuju džihadiste za odlazak na ratište u Siriju, te boraca koji tamo odlaze.
Ekspert za terorizam Dževad Galijašević upozorava da je u proteklih nekoliko sedmica broj ratnika iz BiH u Siriji povećan na više od šest stotina.


- Prema informacijama do kojih sam došao u poslednje vreme, na području Zeničkodobojskog i Srednjobosanskog kantona postoji nekoliko centara za obuku ratnika koji se kasnije šalju u Siriju. Čak i neke informacije koje se plasiraju u vezi sa Maočom ili Dubnicom kod Kalesije ponekad služe da bi se skrenula pažnja sa tih dešavanja oko Zenice i Travnika. Što je još gore, sa tim aktivnostima su upoznate i zapadne obaveštajne službe, ali one ne reaguju jer u ovom momentu podržavaju sve one koji nameravaju da ratuju protiv režima Bašara Al Asada u Siriji - kaže Galijašević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online