Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.06.2013.
17:33
Beta A

''VRS odvodila muslimanske muškarce''

Bivši pripadnik holandskog bataljona Unprofora u Srebrenici Vinsent Egbers opisao je danas na sudenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu kako je, posle zauzimanja te enklave jula 1995, Vojska Republike Srpske muslimanske muškarce razdvojila od porodica i odvela ih.

Po optužnici protiv Mladića (70) i ranijim presudama Tribunala, ti muškarci su odvedeni na više mesta u opštini Zvornik, gde ih je VRS organizovano streljala. Mladić je optužen za ratno zločin nad oko 7.000 Muslimana pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu.

Ratko Mladić

Dva dana posle pada Srebrenice, 13. jula 1995, Egbers je u "beloj kući" u Potočarima - gde su hiljade srebreničkih Muslimana potražile utočište u blizini baze Unprofora - video muslimane koje je VRS odvojila od porodica. Opisao ih je kao "starije ljude" za koje je smatrao da nisu bili borci, nego civili "koji su želeli da odu", zajedno s porodicama. Ispred "bele kuće", Egbers, koji je bio komandir voda, video je gomilu ličnih predmeta oduzetih od zatvorenih ljudi.

Reako je da su mu srpski vojnici preneli da će, posle ispitivanja, ti muslimani biti prebačeni na muslimansku teritoriju, u Kladanj, gde je VRS već odvodila njihove porodice. Istog dana, Egbers je video kako su ti muškarci odvedeni u tri puna autobusa. "Neki od njih su mi gestom pokazivali da će biti ubijeni", rekao je svedok.

Egbers je izjavio da je 12. i 13. jula 1995. pratio konvoje sa izbeglicama iz Srebrenice - ženama, decom i starcima - do okoline Kladnja. Pri povratku, 13. jula, VRS je holandske vojnike zaustavila kod Nove Kasabe i oduzela im oklopni transporter, pancire i šlemove. Na tamošnjem fudbalskom igralištu, Egbers je video mnoštvo zarobljenih Muslimana.

Pisani protest zbog oduzimanja opreme, Egbers je predao pukovniku Ljubiši Beari za koga mu je rečeno da je glavni oficir u području i da holandskim vojnicima "samo on može garantovati bezbednost". Tribunal je Bearu koji je tada bio bezbednosni oficir Glavnog štaba VRS, 2010. proglasio krivim za ratni zločin u Srebrenici i osudio ga na doživotni zatvor. Beara se na tu presudu žalio, te presuda, još nije konačna.

Na dan zauzimanja Srebrenice, po svedočenju Egbersa, VRS je ispaljivala minobacačke granate sa obe strane puta kojim je muslimansko stanovništvo išlo iz Srebrenice ka Potočarima. Svrha tog gađanja, ocenio je on, bila je "da se kolona kreće".

Mladićev branilac Branko Lukić je tokom unakrsnog ispitivanja tvrdio na osnovu dokumenata Armije BiH da je u Srebrenici bila 28. divizija te vojske, za vše od 4.000 pripadnika.

"Ja nisam video vojsku, niti diviziju, samo neke naoružane osobe i civile", odgovorio je Egbers. Napomenuo je da su naoružana lica "branila enklavu", ali da "nije video pravu odbranu". Mladićev branilac sugerisao je da je odvajanje muškaraca, kao "zaraćene strane", u Potočarima, bio legitiman vojni čin, kao i
oduzimanje njihovih predmeta. Egbers mu je odgovorio da je VRS te Muslimane "smatrala zaraćenom stranom, a ja sam ih smatrao ljudima koji žele da odu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online