Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.02.2010.
12:00
Ž. Marković - Vesti A

Mustafa Cerić pod američkom istragom

Advokati žrtava terorističkih napada na Njujork, 11. septembra 2001. godine, istražuju umešanost poglavara Islamske zajednice BiH reis-ul-uleme Mustafe Cerića u proces uključenja Saudijske Arabije i drugih bliskoistočnih islamskih zemalja u građanski rat u BiH, potvrdio je "Vestima" sagovornik blizak ovom advokatskom timu.

I kartice i keš: Mustafa Cerić

On ističe da su advokati došli do informacija da je reis 1992. godine lično razgovarao sa najvišim zvaničnicima tih država o upućivanju novčane pomoći i dolasku mudžahedina na prostore BiH. Zbog svega, ovaj tim će sredinom marta stići na Balkan kako bi prikupili nove dokaze za svoju tužbu protiv Saudijske Arabije.


Tom prilikom biće im predočen dokument iz 1992. godine koji neosporno dokazuje Cerićeve veze sa saudijskom kraljevskom porodicom. Reč je o izveštaju tadašnjeg predsednika Izvršnog odbora Međunarodne konferencije o ljudskim pravima Mustafe Cerića, sadašnjeg reisa, upućenog bivšem predsedniku Republike BiH Aliji
Izetbegoviću.

Pare išle preko Beča


Darko Trifunović ističe da je glavnina novca koji je u BiH ulazio iz islamskih zemalja prošao kroz organizacijuTNjRA iz Beča za koju se sumnja da je u njenom osnivanju, pored Al Haseniein, učestvovao i lično Osama bin Laden.


- Takođe, zajedno sa njima osnovali su je Alija Izetbegović i Hasan Čengić. Novi dolazak američkih advokata i njihova istraga konačno bi mogla da odmota to zamršeno klupko - ističe Trifunović.

U tom dokumentu, u koji su "Vesti" imale uvid, Cerić i sekretar IO pomenute konferencije Fatih Al Hasanein predstavljaju Izetbegoviću detalje njihove posete Saudijskoj Arabiji.

Iz ovog papira je vidljivo da je saudijski kralj Fahd ibn Abdulaziz obećao 400.000 miliona američkih dolara kao pomoć BiH, a da su Cerić i ostali tražili čak milijardu dolara.


Profesor beogradskog Fakulteta za bezbednost Darko Trifunović kaže da postoji sve više dokaza koji upućuju na povezanost saudijske kraljevske kuće sa teroristima koji su napali Njujork 2001. godine.


- Poznato je da su četvorica napadača na Svetski trgovački centar imali pasoše BiH i da su boravili na ovom području za vreme rata.

Sad se ispostavlja da je Saudijska Arabija odigrala ključnu ulogu u dolasku nekoliko hiljada mudžahedina u BiH i njihovog finansiranja. Otkriva se sprega vrha te države sa teroristima, a određenu ulogu posrednika odigrali su reis Cerić, Hasan Čengić, Al Hasenien i ostali - kaže Trifunović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online