Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 26.06.2013.
10:50
Beta A

Rumuni zahvalni do neba: Đetići u nesreći pokazali čojstvo

Premijer Viktor Ponta odlučio je da se danas na celoj teritoriji Rumunije proglasi dan žalosti zbog pogibije 18 rumunskih turista u teškoj saobraćajnoj nesreći u Crnoj Gori. Vlada Crne Gore takođe je za današnji dan proglasila Dan žalosti.

Rumuni zahvalni običnim građanima koji su poleteli u provaliju da izvuku povređene
 

Rumunska vlada zahvalila je crnogorskoj vladi zbog napora koje su u spasavanju i medicinskom zbrinjavanju povređenih rumunskih turista iskazali vlada, policija, medicinsko osoblje, ali i sami građani Crne Gore.

U Rumunskim medijima najviše se govori o ljudima koji su videli udes rumunskog autobusa i sami se spustili u provaliju da bi spasavali putnike pre no što su na lice mesta stigle stručne službe. Snimci tog gesta se stalno prikazuju na rumunskim televizijama. Rumuni su zahvalni Crnogorcima i na tome što su odmah dali krv za povređene.

Ispred ambasade Srbije u Bukureštu koja predstavlja i Crnu Goru, Rumuni već drugi dan stavljaju sveće za poginule i cveće u znak zahvalnosti prema građanima Crne Gore. A ima i poruke poput "Bog da vas blagoslovi" i "Hvala Crnoj Gori".

Sve glavde televizije emituju snimke iz Crne Gore i takođe izražavaju zahvalnost Crnogorcima.

Rumunski vojni avioni juče preuzeli povređene u Podgorici
 

Crnogorska policija i drugi nadležni organi još ispituju šta je bio uzrok teške saobraćajne nesreće autobusa sa rumunskim turistima, u kojoj je poginulo 18, a povređeno 29 putnika.

Još nije pouzdano utvrđeno ni ko je upravljao autobusom u trenutku nesreće, pošto su bila dva vozača, jedan od njih je sa legitimacijom rumunske policije. Drugi vozač je stradao.

Lakše povređeni putnici su dali kontradiktorne iskaze i o tome kako je izgledala osoba koja je vozila autobus, kao i o tome da li je vozač neposredno pre nesreće vozio brzo ili nije. Prema medijskim navodima, većina putnika koji su dali izjave, tvrdi da je vozačc autobusa vozio brzo. Jedan od njih je, štaviše, rekao da je "vozio kao lud".

Autobus i tahograf još zaglavljeni u provaliji. Dok se ne izvuku uzrok neće biti poznat
 

Osnovni državni tužilac u Kolašinu Vojislav Grujić naložio je da se na mestu saobraćajne nesreće pronađe tahograf, digitalni uređaj, na osnovu koga se može utvrditi uzrok nesreće. Pretpostavlja se da se tahograf nalazi u provaliji, na lokaciji gde se autobus survao sa mosta Grlo.

U Bukurešt je sinoć iz Podgorice stigao vojni avion sa specijalnom medicinskom opremom koji je dopremio 11 najteže povređenih, od kojih su trojica u komi. U avionu je bio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Raed Arafat zajedno sa nekoliko lekara i medicinskim osobljem. Arafat je odmah posle udesa otputovao u Crnu Goru, gde je s crnogorskim kolegama pregledao sve povređene.

Avion sa teško povređenim turistima na aerodromu je dočekalo pet vozila hitne pomoći i prevezlo ih u bolnicama. U Bukurešt je sinoć stigao i drugi vojni avion sa lakše povređenim turistima, a treći avion transportovaće posmrtne ostatke 18 poginulih.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.06.2013. 13:01
Blago onom ko je lud, sav mu život u veselju prođe !!!
Sreda 26.06.2013. 12:10
Možda nje na mestu, ako nije neka izbrišu. Umesto zahvalnosti Crna Gora bi radije videla da Rumunija prizna Kosovo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online