Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 24.06.2013.
21:01
Beta A

Oficir VRS odbio da strelja Muslimane iz Srebrenice

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svedok optužbe Srećko Aćimović izjavio je danas da je kao oficir Vojske Republike Srpske, u julu 1995. godine, dva puta odbio naređenje da strelja Muslimane zarobljene u Srebrenici.

Aćimović, koji je u to vreme bio komandant jednog od bataljona Zvorničke brigade VRS, posvedočio je da mu je pisano naređenje za streljanje zarobljenika dva puta stiglo iz komande brigade, u noći između 14. i 15. jula 1995.

"Zapoveđeno je da obezbedimo jedan vod vojnika koji će biti upotrebljen za egzekuciju zarobljenika... Ja sam to odbio", rekao je Aćimović. Naznačio je da je naređenje stiglo iz komande brigade ili od njenog bezbednosnog oficira Draga Nikolića.

Ratko Mladić

Nikolić ga je, zatim, pozvao telefonom i naložio mu da sutradan ujutro dođe kod škole u selu Ročević, gde su zarobljenici bili zatvoreni. Ranije tog dana, 14. jula 1995, Aćimović, koji je i sam iz Ročevića, uverio se da su u školi neki od zarobljenika već bili ubijeni, pošto su ga na to upozorili lokalni pop i predsednik mesne zajednice. Kako je izjavio, kod škole je zatekao nepoznate vojnike VRS i video "nekolicinu tela", dok su iz gimnastičke sale zarobljenici zapomagali za vodu i toalet.

Kada je pozvao komandu brigade, glavni bezbednosni oficir Drinskog korpusa VRS Vujadin Popović rekao mu je da će zarobljenici sledećeg dana biti "razmenjeni". Kada se sutradan, 15. jula 1995, Aćimović pojavio kod škole, pukovnik Popović je, međutim, od njega zatražio da obezbedi vojnike koji bi streljali zarobljenike.

Odbijajući taj zahtev, Aćimović je, kako je posvedočio, Popoviću preporučio da zarobljenike vrati odakle ih je doveo, a zatim se vratio u komandu svog bataljona.

"Kad je transport počeo, ja sam bio u komandi, ali sam čuo da su zarobljenici odvedeni nedaleko od kasarne Standard u Kozluku, gde je izvršena egzekucija", kazao je Aćimović.

Pukovnika Popovića Tribunal je 2010. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici. Poručniku Nikoliću izrečena je kazna od 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja tog ratnog zločina.

Tužioci će izvođenje dokaza protiv Mladića nastaviti sutra. Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.06.2013. 21:06
i opet - podvala.... nigde nema dokaza da je "komanda" stigla od onaoga kome se sudi ?? čak se lepo navode totalno drugi ljudi.... Nigde pomena Mladićevog imena !! ĐENERALE, ĐENERALE, NEK' JE TVOJOJ MAJCI HVALA !!!!
Ponedeljak 24.06.2013. 22:51
Крајње сумњиво сведочење које,нигде осим оваквог Хага,не може бити валидно! У рату ко одбије наређење претпостављеног,иде на преки суд и најчешће буде стрељан.Волео бих знати зашто су њега "поштедели" после наводног одбијања да стреља заробљенике!?
Ponedeljak 24.06.2013. 22:44
Jos jedan srpski poturica koji se prodao za par evra..Nadam se da ce ih potrositi na dugotrajno lecenje.. Smece od ljudi koje lazno svedoci. Nije vredan da ima naslednike
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online