Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 17.06.2013.
16:29
Beta A

Incko: Realnost u BIH je sumorna

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je ocenio da je sada "važan trenutak za BiH jer su javne službe preopterećene i nemaju dovoljno finansijskih sredstava za rad, stopa nezaposlenosti je visoka, a siromaštvo i rasprostranjena korupcija posledica su pristupa politici po kojoj uskopolitički interesi neprekidno pobijaju interese građana".

Valentin Incko

"Za dve sedmice Hrvatska će postati članica EU, a hrvatski državljani će uživati u slobodama, pravima i mogućnostima koje idu uz članstvo u EU", rekao je Incko u intervjuu zagrebačkom "Večernjem listu" i dodao da, "dok druge zemlje regiona krupnim koracima nastoje ići napred, građani BiH se suočavaju sa sumornom
realnošću".

On je kazao da je iznenađen što građani BiH nisu ranije "došli do tačke kada kažu: 'Dosta!' ". Demokratija, rekao je on, nije samo glasanje svake četiri godine, već da su mirno okupljanje i sloboda izražavanja osnovni temelji svakog demokratskog društva. Incko je time aludirao na demonstracije koje se posljednje dve sedmice svakodnevno održavaju u Sarajevu.

"Došlo vreme za novi pristup politici"

Po rečima Incka, došlo vreme za hrabrost i novi pristup politici
koji znači stavljanje građana na prvo mesto i rešavanje njihovih
problema. Političari koji ne budu išli ukorak s vremenom i ne budu promenili način na koji rade, okončaće svoju političku karijeru, ukazao je Incko.

"Prva reakcija nekih političara i određenih političkih stranaka bila je da dovedu u pitanje pravo građana da izraze nezadovoljstvo. Drugi su opet utvrdili da su nedavne demonstracije deo zavere protiv jednog konstitutivnog naroda. Neki zastupnici u Parlamentu su rekli da se osećaju ugroženim", kazao je Incko i istakao da to nije istina.

Takve reakcije političara i političkih stranaka, pokazuju zabrinjavajući jaz između njih i građana i potpuno nerazumevanje raspoloženja koje prevladava u BiH, ocenio je Incko.

"Stvarnost je nešto sasvim drugo i signal koji šalju demonstranti je vrlo jednostavan: dosta opstrukcije, dosta poziranja – politika se ne može više voditi kao do sada", naglasio je visoki predstavnik u BiH.

Postavio je pitanje o tome "zašto bi neko poverovao da su građanima potrebni skriveni motivi za demonstracije u zemlji u kojoj vlasti na svim nivoima sistematski ne uspevaju da reše hronične probleme nezaposlenosti, siromaštva, kriminala i korupcije, i u kojoj državni Parlament ne može naći adekvatno rešenje za određivanje jedinstvenog matičnog broja novorođenih beba".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.06.2013. 21:39
Колико је Ицко довео страних фирми и фабрика у Босну па сме овако да прича?
Ponedeljak 17.06.2013. 22:14
Možda će morati da se rodi novi Gavrilo Princip da sine sunce nad Bosnom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online