Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 12.06.2013.
13:44
Beta A

Savet ministara BiH obustavlja sednice dok traju protesti

Predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda poručio je da do daljeg neće sazivati sednice tog tela, jer za to ne postoje bezbednosni uslovi zbog protesta građana koji traže hitno donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMBG).

Protesti u Sarajevu
 

Bevanda je rekao da funkcioneri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH neće učestvovati u radu institucija BiH u Sarajevu, jer nije moguće normalno funkcionisanje zaposlenih zbog protesta koji su se, kako je rekao, pretvorili u "nasilnu višesatnu talačku krizu".

"Prema poslovniku, sednice Saveta ministara održavaju se u zgradi Parlamenta BiH. Međutim, sada ne postoje uslovi za to. Kada se steknu uslovi, sednice će se tamo i održavati", rekao je Bevanda.

Predsedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine zasedalo je sinoć povodom aktuelne situacije u BiH i pozvalo predstavnike državnih institucija da dođu "i rade posao za koji su izabrani od građana i za koji primaju veoma ozbiljne plate".

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija je rekao novinarima da su vanredni izbori jedina alternativa u slučaju dalje neefikasnosti institucija, a, kako je naveo, da bi do njih došlo, treba odmah izmeniti Ustav BiH i Izborni zakon.

Pozvao je sve članove državnog parlamenta na stalno zasedanje do usvajanja zakona o JMBG. Poslednjih sedam dana u Sarajevu se ispred zgrade zajedničkih institucija BiH održavaju svakodnevno protesti kojima prisustvuje nekoliko hiljada građana iz svih delova BiH koji od Saveta ministara traže hitno usvajanje zakona o JMBG, koji nije na snazi od 12. februara.

Demonstranti, takođe, traže i da se formira državni fond solidarnosti za bolesne građane i da se od plata parlamentaraca i ministara izdvaja 30 odsto za taj fond.

Demonstranti su se sinoć razišli i poručili vlastima da imaju rok do 30. juna da usvoje njihove zahteve. Od danas će se građani okupljati u pet do 12 svakog dana, dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da nadležne državne vlasti treba hitno da pronađu rešenje za taj zakon na državnom nivou i dodao da ga on neće nametati.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.06.2013. 13:54
"Poslednjih sedam dana u Sarajevu se ispred zgrade zajedničkih institucija BiH održavaju svakodnevno protesti kojima prisustvuje nekoliko hiljada građana iz svih delova BiH" Od tih "posljednjih sedam dana masovnih protesta građana iz cijele BiH", juče je bilo "najmasovnije". Mediji su se utrkivali u iznošenju procjena broja učesnika i navodili oko 3000 pa do 10.000. Koliko je stvarno bilo juče oko 15 časova (špica "najmasovnijeg" dana): https://pbs.twimg.com/media/BMfBEeGCIAIj8R6.jpg
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online