Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 11.06.2013.
17:15
Beta A

Suđenje Mladiću: Svedok opisivao streljanje Muslimana

Zaštićeni svedok optužbe RM-253 opisao je danas na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom kako je preživeo masovno streljanje Muslimana iz Srebrenice kod brane u selu Petkovci kod Zvornika, koje su, sredinom jula 1995. počinili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Ratko Mladić
 

Mladić, koji je u to vreme bio komandant VRS, optužen je za genocid nad oko od 7.000 srebreničkih Muslimana u danima pošto je 11. jula 1995. zauzela tu enklavu pod zaštitom UN u istočnoj Bosni. Kod brane u Petkovicima 14. jula 1995. ubijeno je oko 1.000 muslimanskih muškaraca, piše u optužnici i ranijim presudama Tribunala.

Svedok RM-243 izjavio je kako su ga tog dana pripadnici VRS, zajedno sa drugim zarobljenim Muslimanima, prebacili u školu u Petkovcima iz okoline Srebrenice, gde je bio zarobljen. U kamionu je sa njim bilo još 120 muslimanskih muškaraca, a zbog velike vrućine i nedostatka vode "gledao sam kako ljudi svoju mokraću piju", kazao je svedok.

Iz učionica, gde je bilo zatvoreno mnogo zarobljenih, srpski vojnici predveče su počeli da ih izvode u grupama, posle čega bi se začula pucnjava.

"Kad sam izašao na hodnik, naredili su nam da odložimo sva dokumenta, novac su nam ranije uzeli. Vezali su mi ruke na leđima, nisam mogao prstom da mrdnem".

Kamionom je, posle kratke vožnje po mraku, sa drugim zarobljenicima bio transportovan do jednog platoa, u blizini brane, na kojem je video gomile tela. Na zarobljenike je otvorena vatra iz blizine čim su izašli iz kamiona, a jedan vojnik im je naredio da legnu na zemlju.

RM-253 je, kako je posvedočio, pao među druga tela, ranjen u ruku i bez svesti, a srpski vojnici mislili su da je mrtav. Kada su otišli, svedok je 15. jula ujutro uspeo da se sakrije u obližnjem kanalu, sa još jednim preživelim. Zatim su sa obližnje uzbrdice čitav dan posmatrali kako "utovarivač kupi tela i baca ih na traktor, koji ih je odvozio gore, ka brani". Do muslimanske teritorije, preživeli su stigli tri dana kasnije.

Svedok je rekao da se 13. jula 1995. predao VRS iz kolone u kojoj je "između 12.000 i 15.000" Muslimana, od kojih je "trećina bila naoružana", pokušavalo da se probije ka Tuzli iz obruča oko Srebrenice. Potvrdio je da je u to vreme bio pripadnik Armije BiH, mobilisan neposredno pre napada na enklavu.

Posle predaje, više od 2.000 zarobljenih muslimanskih muškaraca bilo je prebačeno na fudbalsko igralište u selu Nova Kasaba, gde ih je obišao general Mladić. "Mogli smo da vidimo autobuse i kamione sa ženama i decom iz Srebrenice kako idu u Kladanj... Na samom stadionu vladala je velika tišina... Mladić je spomenuo da autobusi voze žene i decu i da ćemo se mi s njima spojiti. Pre toga nas je iskritikovao", rekao je svedok.

Na izlazu sa igrališta, po rečima RM-253, jedan zarobljenik hteo je da uzme svoju torbu, ali mu je pripadnik VRS rekao "k'o da će ti više trebati torba". "Ja sam tada shvatio da idemo negde na pogubljenje, da su male šanse za preživljavanje", izjavio je svedok, dodajući da su neki od Muslimana ubijeni i pre nego što su stigli do škole u Petkovcima. RM-253 precizirao je da je sa njim u koloni koja je pokušala proboj iz Srebrenice bilo oko 20 "bliskih rođaka" i da nijednog više nije video živog. "Nema nikog, samo sam ja", rekao je on.

Odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca Dragana Ivetića, svedok je potvrdio da je vojno sposobnim muškarcima iz Srebrenice bilo naređeno da pokušaju proboj kroz šumu i da je video da su neki od njih u šumi počinili samoubistva.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sutra. General Mladić optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.06.2013. 18:02
cika RM-253 znas li ti sta je osveta? E vidis to ti je objasnio deda Ratko Mladic!
Utorak 11.06.2013. 18:12
General Mladić, sa svojim borcima, nije pristao na poraz i slugeranjsku političku igru... zato je najebao... Nije balavio po kojekakvim zelenim stolovima i potpisivao nebuloze... Nego je ratovao... časno je pustio suzu kad je shvatio da su ga izdali i povukao se... zato će živeti VEČNO !!! i hvala njegovoj majci koja nas je častila njegovim prisustvom !!!!! p.s. a bilo bi dobro kad bi neko ove "zaštićene" majmune podsetio na nešto što se zove hronologija događaja... verujem da znaju da rat nije počeo 1995.?
Utorak 11.06.2013. 21:07
Потурице,усташе,финансијери хашког казамата,ЕУ и остале слуге сотоне фалсификују истину и уписују је код себе како њима одговара.Истина им неодговара...наравно. Ратко Младић је херој о којем ће се тек писати и причати.Жив нам био Ђенерале!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online