Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 10.06.2013.
16:35
Srna A

Zaboravljeni Huso vratio se u Bratunac posle 21 godine

S kesom u ruci, Huso Borić iz bratunačkog sela Suljići, krenuo je u januaru 1992. godine "trbuhom za kruhom" da traži posao u Srbiji, a s kesom se i vratio pre desetak dana?!

Huso ispred svoje kolibe iz koje "izlazi na rikverc"
 

Huso je pošao pre rata da kao sezonski radnik ostane nekoliko meseci, a zadržao se više od 21. godine. Nije imao nikakav kontakt sa familijom i komšijama. Ne nalazi se na spiskovima nestalih u ratu, jer je otišao pre izbijanja sukoba u BiH, a nije ga niko ni tražio.

Pre deset dana, već davno zaboravljeni Huso pojavio se u svom rodnom selu i iznenadio starije komšije koji su ga poznavali. Mlađi iz ovog sela nisu ni znali za njega. U selu nije zatekao ni skromnu roditeljsku kuću, a umesto nje komšije su mu dale "tornu" kolibu od dva metra kvadratna i u njoj boravi.

"Otišao sam 24. januara 1992. godine. Ubrzo je počelo 'ono što nije trebalo' i više se nisam mogao vratiti. Tako sam ostao", kaže Huso, koji je otišao kao 40-godišnjak, a vratio se kao stariji čovek iz "pečalbe".

Radio je razne poslove u Srbiji i Crnoj Gori i zarađivao za život. Najviše je vremena proveo brinući o stoci kod raznih domaćina, zatim u zadrugama, dok su postojale, čistio je štale, istovarao kukuruz, kopao, čuvao bostan i obavljao razne fizičke poslove. Prvo je radio u Pećincima, pa u Rumi, Inđiji, po selima u Bačkoj, a onda je jedno otišao u Crnu Goru i tamo radio u Beranama, Andrijevici i ispod Prokletija. Čuvao je bostan u Bačkoj, a ovce na Komovima...

Zbog rata nije mogao da se vrati, a kasnije nije mogao da pređe granicu, jer su mu dokumenta "zastarela", odnosno istekla. Kaže da je više puta pokušavao. Dolazio je do Drine, sedeo na obali i gledao preko reke prema zavičaju.

"U zadnje vreme odlučio sam da pređem - pa šta god bude. Zakačio sam se za teretni voz iz Loznice i tako sam prešao u Karakaj i došao", objašnjava povratnik Huso.

Roditelji su mu umrli, za braću ne zna gde su, a kuća je porušena. Svoju porodicu nikada nije formirao. Kaže da oseća kao da je veliki teret skinuo s leđa kada se vratio u svoje selo, kao da mu je "skinuta tona cementa".

Huso ne brine kako će provesti iduću zimu, naučio je da spava gde stigne - po štalama i stanicama, a leti pod topolama češće nego u kućama. Kolibu, koju je dobio, smestio je pod orah i u toj hladovini odmara posle 21 godine rada i nadničenja po Srbiji i Crnoj Gori. Kolibom zadovoljan iako, kako ističe, "izlazi na rikverc". Ne žali se ni na šta i ni na koga. Hodao je, radio najteže poslove, potucao se po svetu, a ništa nije stvorio ni zaradio.

Huso Borić iz bratunačkog sela Suljići s kesom u ruci otišao je iz rodnog sela pre 21. godinu i s kesom se vratio posle više od dve decenije. To mu je sva imovina i nasleđe

Ponedeljak 10.06.2013. 16:41
Ne nalazi se na spisku nestalih,mozda mu je ime napisano u P.t.č.r.m.a.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online