Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 08.06.2013.
18:03
trojka.rs A

Bruka: Zločinac Francetić heroj za hrvatske prosvetare

Časopis "Vojna povjest" verovatno će izgubiti preporuku Ministarstva nauke i obrazovanja za dodatnu literaturu u nastavi istorije pošto je na naslovnoj strani najnovijeg broja objavio sliku ustaškog zločinca i komandanta Crne legije Jure Francetića.

O zločincu treba da uče deca: Jure Francetić, ustaški komandant Crne legije
 

Slika Francetića sa svim mogućim oznakama najavljuje opširan prilog o delovanju ustaških formacija.  Na pitanja novinara kako se moglo desiti da časopis tog tipa ima oznaku preporučene dodatne literature, iz Ministarstva nauke i obrazovanja dali su saopštenje u kome podsećaju da je preporuku za korišćenje časopisa u školama izdalo bivše ministarstvo u septembru 2011. godine kad je ministar bio Radovan Fuks i kad je na vlasti bio HDZ.

"Preporuka je tada izdata na osnovu pozitivnog mišljenja Agencije za odgoj (vaspitanje) i obrazovanje koja je imala uvid u tada dostavljeni broj časopisa koji je bio najavljen kao edukativno-istorijski i naučni časopis", ističu u ministarstvu.

Naglašava se da je ministarstvo reagovalo već na samu najavu najnovijeg broja mesečnika objavljenu pre tri dana u "Večernjem listu" čije je "Vojna povijest" specijalizovano izdanje.

"Odmah smo zatražili od agencije da napravi stručnu analizu poslednjih nekoliko brojeva pomenutog časopisa uključujući i poslednji broj s naslovom Ustaška vojnica. Osim od agencije, stručnu recenziju zatražili smo i od nekoliko nezavisnih stručnjaka za istoriju. Nakon što daju svoje stručno mišljenje preispitaćemo preporuku koju je izdalo bivše ministarstvo", ističe se u saopštenju ministarstva.

Za njih je, kako su istakli, potpuno neprihvatljivo da se na naslovnoj časopisa koji bi trebalo da se koristiti u školama nalazi fotografija Jure Francetića s ustaškim oznakama i naslov "Ustaška vojnica - Početni razvoj oružane sile Ustaškog pokreta".

POVEZANE VESTI

Subota 08.06.2013. 18:13
воли човек да изађе на насловне стране к'о његов унук.. све за насловницу..
Subota 08.06.2013. 19:19
Младе усташке генерације треба да се поносе ликом и делом овог кољача српске деце. Шта је ту чудно кад су у питању крвати?Па одоше "људи" у ЕХ где их чека наци немачка!Починили зверства над Србима у 1 св рату-нису кажњени, починили зверства над Србима у 2 св рату-нису кажњени, починили зверства над Србима у ратовима 90-тих-нису кажњени, порука је јасна! У памет се браћо Срби, крватстким вампирмима никад није доста српске крви!
Subota 08.06.2013. 18:17
Šta ćeš. to im je u krvi. Pa neće valjda da veličaju Dinarsku četničku diviziju ili 6. ličku, kad su to formacije sastavljene uglavnom od Srba?! U sledećem časopisu preporučujem im da pišu o "divnom i junačkom" poglavniku i njegovom "mučeničkom" putu u II svetskom ratu. Ili o "stricu" Adolfu i njegovom "bestseleru" "Moja borba".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online