Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Nedelja 09.06.2013.
01:41
Ž. Marković - Vesti A

Preko beba ruše Srpsku

Jednodnevna talačka kriza u zgradi zajedničkih institucija BiH u Sarajevu koju su izazvali građani glavnog grada BiH, opasno je uzdrmala već dobro poljuljane temelje ove države i otvorila novu političku krizu sa neizvesnim ishodom.

Politika umešala prste: Demonstranti držali zatočene bankare i srpske poslanike
 


Oko 1.500 ljudi, među kojima i blizu 350 stranih bankara, od čega čak četiri guvernera nacionalnih banaka, bili su gotovo 24 časa zatočeni u zgradi Parlamenta i Saveta ministara koju su opkolili građani besni zbog toga što parlament nije usvojio zakon koji omogućava da novorođenčad u BiH dobiju matični broj.

Razlog za okupljanje bila je bolest tromesečne devojčice iz Gračanice kojoj je potreban pasoš za lečenje u inostranstvu, ali roditelji nisu mogli da joj ga izvade, jer nije imala matični broj. Međutim, spontano okupljanje građana i blokada ulaza u zgradu, veoma brzo su poprimili nacionalističke i političke obrise.

Pokušaj da se reši očigledan problem koji traje od februara, otišao je u drugu krajnost i pretvorio se u zahteve za linčom srpskih poslanika, ukidanjem entiteta i stvaranjem građanske države. Za neusvajanje zakona o matičnom broju, potpuno pogrešno, optuženi su srpski poslanici. Blokada se produžila do duboko u noć, što je izazvalo paniku kod dobrog dela onih koji su boravili u zgradi. Nekima je i pozlilo, ali je bilo i problema sa dolaskom hitne pomoći koju protestanti nisu želeli da propuste.

Farsa: Emil Vlajki

Sve se završilo u ranim jutarnjim časovima, nakon intervencije visokog predstavnika u BiH Valentina Incka. On se ispred Parlamenta pojavio oko jedan čas iza ponoći, a već oko tri časa policija je napravila kordon kroz koji su izašli zatočenici iz Parlamenta. Kako "Vesti" nezvanično saznaju, Incko se na ovu intervenciju odlučio tek nakon što je dobio paničan telefonski poziv iz Ministarstva spoljnih poslova Austrije odakle mu je sugerisano da se među bankarima zatočenim u zgradi, nalazi i određen broj Austrijanaca. Sve dok nije dobio poziv iz Beča, Incko je gotovo otvoreno podržavao protestante.


Događaji u Sarajevu obišli su svet, i izazvali lavinu unutrašnjih reakcija u BiH. Vlada Republike Srpske juče je održala vanrednu sednicu posvećenu talačkoj krizi. U Banjaluci se ozbiljno razmišlja o odluci da srpski poslanici do daljnjeg ne odlaze na sednice u Sarajevo, a konačnu odluku o tome trebalo bi da donese Narodna skupština na posebnoj sednici koja bi mogla da se dogodi sledeće sedmice.


Srpski poslanici koji su bili zatočeni u zgradi tvrde da su se osećali užasno. Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević kaže da su bili taoci policijskih struktura koje, po nečijem nalogu, nisu radile svoj posao.


- Ministar unutrašnjih poslova kantona Sarajevo odbijao je da pošalje policiju. Zato sada treba sankcionisati i podići optužnice protiv onih koji su blokirali institucije, onemogućili slobodu kretanja i slobodan rad - navela je Pandurevićeva.


Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić izjavila je da nakon najnovijih dešavanja u Parlamentu BiH ništa više neće biti isto i da sada hladne glave treba videti kako dalje raditi.


- Ono što se juče desilo velika je opomena da Sarajevo očekuje od nas da budemo promotori njihove politike, ili bar da putem događanja naroda učini da se vrši stalni pritisak na poslanike kako bi proveli svoju politiku - rekla je Majkićeva.
 

Planirana ujdurma

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić smatra da je na sceni bila precizno planirana i pripremana ujdurma.
- Akteri tog plana i opsade su sve one stranke koje nastoje da i putem matičnih brojeva regionalizuju Republiku Srpsku i sarajevske tajne službe, a na ruku im je išlo i nekoliko 'idealnih' faktora kao što su majke sa decom, bolesno dete i veliki skup stranaca u zgradi Parlamenta - istakao je Vasić.


Silom nameću bonska ovlašćenja

Potpredsednik Srpske Emil Vlajki upozorio je da su protesti pred institucijama BiH u Sarajevu i talačka kriza uvod u obnovljena bonska ovlaštenja visokog predstavnika i u predstojeću, silom nametnutu, planiranu unitarizaciju BiH, gde bi trebalo da Srpska suštinski nestane.
- Takozvana talačka kriza jedna je od najvećih farsi izvedenih na teritoriji bivše Jugoslavije u poslednje dve decenije - poručio je Vlajki.


RS naučila lekciju

Istoričar Dragomir Anđelković ocenio je da je blokada Parlamenta BiH pod lažnim izgovorom "borbe za novorođenčad" nesumnjiv napad na Republiku Srpsku i njene institucije.
On je uveren da Republika Srpska ume da se odbrani, te da svet neće nasesti na "već viđen scenario iz 90-ih godina" prošlog veka.
"Nadam se da smo mi Srbi od tada naučili lekciju, da mnogo brže reagujemo, odnosno da čak i onaj dobronamerni deo sveta nema takve predrasude prema Srbima, pa će sa prezirom osuditi to što se radi", rekao je Anđelković.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.06.2013. 07:17
Када су наше бебе умирале у најгорим мукама без кисика због истих оних који данас траже ``матичне`` бројеве нико, па ни цивилизовани свијет није прстом мрднуо, док нисмо створили Српску нисмо видјели слободу. Слободу своју никоме недамо!
Nedelja 09.06.2013. 02:46
Ovo uopste nije istina.... Nije nista bilo na nacionalnoj osnovi, ispred zgrade Parlamenta BiH je bilo i Srba i Hrvata i Muslimana... Banja Luka je isto protestvovala i podrzala ljude iz Sarajeva... Znaci bio sam dole i znam... A to sto Dodik i kompanija pakuju drugu pricu, to je njihov problem..
Nedelja 09.06.2013. 05:29
Odgovor na sve provokacije iz Federacije koje su upucene ka Republici Srpskoj je jedinstvo Srpskog naroda I cuvanje RS koja je u krvi stvorena.Ako smo bili spremni da sa puskom I krvi svojom branimo zemlju Srbinovu ,budimo spremni da radom disciplinom I odgovornoscu branimo tekovine borbe za slobodu u RS.Nije nas problem Federacija , nas problem je da prepoznamo prevarante , kriminalce I spijune u sopstvom narodu da ih posaljemo na mjesto koje im pripada ,sud , zatvor a da najbolje I najuspjesnije podrzimo I da im pomognemo da izgrade drzavu.Opsta radna mobilizacija u RS je jedini spas za Drzavu RS.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online