Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.06.2013.
14:08
Ž. Marković - Vesti A

Srpska sudi Dudakoviću

Iako su nadležni u Tužilaštvu BiH obećali da će do 1. juna objaviti tužilačku odluku u slučaju protiv nekadašnjeg komandanta 5. korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića, to se nije dogodilo.

Izmiče pravdi: Atif Dudaković

Novo ignorisanje zločina nad Srbima najviše pravosudne institucije u zemlji izazvalo je ogorčenje u Republici Srpskoj. Razmišljanja u Banjaluci trenutno teku u dva pravca. Jedan je potencijalni novi pritisak na Tužilaštvo BiH koji najavljuju nevladine organizacije, a drugi se tiče prebacivanja celog slučaja na tužilaštva u Republici Srpskoj, o čemu govore i političari i pravnici.


Predsednik Srpske Milorad Dodik rekao je da ratni zločini, kao ni zločini protiv čovečnosti ne zastarevaju. Zbog toga, tvrdi on, sada je na tužilaštvima u Srpskoj da ponovo pokrenu pitanje Dudakovićeve odgovornosti.


- Neko je hteo da namerno dovede do ovoga, a to su očigledno Sud i Tužilaštvo BiH, o čemu uporno govorimo - rekao je Dodik i dodao da je krajnje vreme za obračun sa pravosudnim institucijama na nivou BiH koje su potrošile stotinu miliona maraka, a ništa nisu uradile.

Pritisak logoraša

Savez logoraša Republike Srpske održaće 15. juna sednicu predsedništva na koju je pozvan zamenik glavnog tužioca BiH Dragan Čorlija koji je logorašima ranije obećao da će odluka u slučaju Dudakovića biti doneta do 1. juna. Logoraši nameravaju da Čorliji postave pitanje šta se dešava s predmetom i da li će ikakva odluka biti doneta.

Pravni ekspert Krstan Simić tvrdi da pravosudne institucije u RS imaju pravo da pokrenu istragu i podignu optužnicu protiv Dudakovića, ukoliko Tužilaštvo BiH odustane od ovog predmeta.


- Tužilaštvo BiH koje ima primat u predmetima ratnih zločina zbog nametnutih zakona, mora konačno da donese odluku u slučaju protiv Dudakovića, koji ne sme niti može da zastari. On se mora okončati radi interesa pravde, pravosudnog sistema zemlje i utvrđivanja istine o zločinima nad srpskim žrtvama - rekao je Simić.


Podsetimo, krivična prijava protiv Dudakovića podneta je još 2006. godine u režiji tadašnjih predsednika i premijera Srpske Dragana Čavića i Milorada Dodika. U međuvremenu su se pojavili i snimci na kojima Dudaković naređuje paljenje srpskih sela, i brojni drugi dokazi koji, po svemu sudeći, nisu dovoljni Tužilaštvu BiH.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.06.2013. 17:19
Koliko čovjek mora biti jadan, da napravi dva naloga, i sam sa sobom komunicira!? Nije fino upirati prstom u obogaljene, pa neću prozivati. Jadov nek se sam pozna, pa i nek se javi da ga napitamo i napojimo. Ovako zinuti može samo gladan
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online