Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.02.2010.
12:00
D. Dekić - Vesti A

Milo uskoro na poternici

"Kao što je Amerika dovela na vlast Norijegu, pa je panamski diktator uhapšen zbog šverca droge, jasno je da neće štititi ni Đukanovića", kaže za "Vesti" Ranko Kadić, predsednik Demokratske srpske stranke iz Crne Gore.

Predsednik Demokratske srpske stranke iz Crne Gore Ranko Kadić tvrdi da se zbog šverca 2,7 tona kokaina, oko Mila Đukanovića steže međunarodni obruč i nazire početak kraja njegove vladavine, po scenariju panamskog diktatora Manuela Norijege.


- Onaj ko zna šta se 20 godina dešava na Balkanu, zna i da su poslednju reč imale SAD i da taj posao sada prepuštaju Evropskoj uniji. Međutim, iako se Milo Đukanović, posle povlačenja, 2008. vratio na mesto premijera radi priznanja Kosova i ulaska Crne Gore u NATO, neke stvari su se odvijale brže nego što je planirao i mogao da kontroliše, pa mu se desila akcija "Balkanski ratnik" i američka DEA.

Kao što je Amerika je dovela na vlast Norijegu kao demokratu, pa je panamski diktator, uhapšen zbog šverca droge, jasno je da neće štititi ni Đukanovića - kaže Kadić u intervjuu za "Vesti".

Smatrate da se zapad odriče Đukanovića zbog veza sa narko- mafijom?
- To je po sistemu, možeš da švercuješ stotine kilograma ili tonu kokaina i ne više od toga, ali Đukanović to nije mogao da iskontroliše. Prešao je crvenu nit dozvoljenog, što će ga koštati ne samo vlasti, već bi mogao da stigne i na poternicu. Inače u Crnoj Gori se zna kako se održavao novcem od šverca cigareta, pa sumnjive privatizacije i prodaje zemlje, da bi mu na kraju u te svrhe preostala droga.

Konačno će se videti i ono što je naša opozicija godinama pričala, a niko nije verovao, da od Crne Gore nije pravljena nezavisna, već narko država. Nezavisnost je finansirana prljavim novcem albanskih lobija, braće Šarić i neke druge braće iz kriminalnih grupa.

Marović glavni igrač

 

Da li će Marović preuzeti stranku od Đukanovića?
- Igor Lukšić ne može da održi DPS na okupu, a Marović će učiniti sve da se nametne kao prvi igrač i sačuva stranku. Međutim i tu će biti klizav teren, jer Đukanović se vodi onom "posle mene potop".

Da li se predsednik Crne Gore Filip Vujanović drugačijim stavovima o crkvi, Kosovu, i osudi napada na Nebojšu Medojevića, distancira od Đukanovića?
-Glavni gospodar Crne Gore je Milo Đukanović i Vujanović nikada ne bi smeo da nastupa sam. Ali, sada isplivavaju prljavštine, zbog kojih Vujanović izgleda počinje da se distancira.

Da li je tačno da su Vujanović i Svetozar Marović struja u DPS-u?
- Đukanović je hteo dobrovoljno da se povuče do kraja 2011, nalik scenariju hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, ali ga je preteklo vreme. Zapad to traži od njega, pa je našao naslednika u mladom političaru Igoru Lukšiću koji nije bio akter ratnih zbivanja u bivšoj Jugoslaviji.

Međutim, Marović je moćan i jak i to ne dozvoljava, pa je Đukanović prilikom nedavne posete SAD-u rekao državnoj sekretarki Hilari Klinton da taj posao ne može da završi. Đukanoviću se suprotstavljaju i Marović i Vujanović i Željko Šturanović. Panika je evidentna, a on nikad nervozniji, što se vidi u javnim nastupima.


Može li ova situacija da dovede do vanrednih izbora u Crnoj Gori?
- Milo Đukanović je svestan svoje teške situacije i da više nema šta da ponudi da bi i dalje ostao na vlasti. Sada se vidi i da svih godina na vlasti nije imao ideologiju, već samo interes i održavanje na golom strahu. Kraj te priče se nazire kao i novi vanredni izbori krajem godine.


Udruživanje opozicije

 

Hoće li se crnogorska opozicija konačno ujediniti?
- Moja stranka je već potpisala koalicioni dogovor sa Novom srpskom demokratijom Andrije Mandića i narodnom strankom Predraga Popovića i nastupaćemo kao jedna lista. Očekujemo Nebojšu Medojevića, ali se SNP kao najjača opoziciona partija distancira i ima stav da opozicija na lokalnim izborima ne mora svuda da nastupi zajedno.

 

Nadam se da će se SNP sada, kao i u vreme dok je lider bio Predrag Bulatović, okrenuti opštem, a ne sopstvenom interesu, jer će u suprotnom proći kao stranka Vuka Draškovića u Srbiji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online