Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 25.05.2013.
13:41
Ž. Marković - Vesti A

Vehabije kao na godišnjem odmoru

Slučaj Bajre Ikanovića, vehabije iz BiH, koji je nedavno dva puta ranjen u borbama protiv pristalica Bašara Al-Asada u Siriji, otvorio je pitanje nakaradne kaznene politike pravosudnih organa u BiH koji neozbiljno pristupaju problemu islamskog ekstremizma i donose izuzetno blage kazne za krivično delo terorizma.

Foto: Ilustracija
 

Naime, Ikanović je 2007. godine osuđen kao član grupe švedskog državljanina Mirsada Bektaševića. Utvrđeno je da je ova grupa planirala više terorističkih napada na području BiH i drugih evropskih zemalja kako bi naterali američke snage da se povuku iz Iraka i Avganistana. Bektašević, kao vođa grupe, osuđen je na osam, a Ikanović je dobio četiri godine zatvora iz kojeg je izašao početkom 2011. godine.

Imamović širi veru

Još skandalozniji primer je slučaj Nusreta Imamovića, vođe vehabija iz Gornje Maoče koji se vremenom nametnuo kao glavni lik u vehabijskoj zajednici cele BiH. On je pre tri godine uhapšen u velikoj akciji Svetlost, ali je nakon samo nekoliko meseci pušten na slobodu bez optužnice. Iako je ranije procenjen kao vrlo opasna ličnost, danas organizuje okrugle stolove širom FBiH i širi vehabijsko poimanje islama.

Međutim, zatvor ga očigledno nije prevaspitao jer je, odmah po izlasku na slobodu, postao neformalni vođa vehabijske zajednice u Hadžićima kod Sarajeva, a svoj vlastiti stan pretvorio je u centar za okupljanje ekstremista. Pre nekoliko meseci otišao je kao dobrovoljac da ratuje u Siriji.


Primera sličnih Ikanoviću u BiH je mnogo i pitanje je vremena, tvrde stručnjaci, kada će neki ekstremisti koje je Sud BiH osudio na simbolične kazne zatvora, napraviti nove probleme u BiH ili inostranstvu.


Jedan od najdrastičnijih primera je teroristička grupa Rijada Rustempašića iz Bugojna. Sud BiH je Rustempašića osudio na četiri i po godine zatvora, a njegove "saborce" Abdulaha Handžića i Edisa Velića na tri godine i četiri meseca zatvora. Oni su planirali da napadnu katoličke bogomolje u FBiH, baze Eufora, a na suđenju se moglo čuti i da im je potencijalna meta bila zgrada Vlade RS. Međutim, iako su pravosnažno osuđeni, Rustempašić i ekipa još nisu otišli na odsluženje kazne, što znači da se slobodno šetaju Bosnom.


Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ističe da Sud BiH očigledno radi u korist sarajevskih političkih struktura koje ne žele da se obračunaju sa radikalnim islamskim ekstremistima.


- Otuda i tako male kazne za ozbiljno krivično delo terorizma koje praktično dođu kao godišnji odmor za vehabije koje su planirale ili izvele grozne stvari. Ne bi me iznenadilo da uskoro dobijemo nove vesti iz Sirije koje će potvrditi da tamo ne ratuje samo Ikanović, već i drugi poznati likovi iz sudnica Suda BiH - kaže Košarac.

POVEZANE VESTI

Subota 25.05.2013. 13:45
Која смијурија...видио сам их на Влашићу....имају пет метака и промукло грло...само ричу за оног свог.....
Subota 25.05.2013. 15:12
Vec je 1993 bilo poznato da na podrucjima bivse SFRJ postoje militanti kampovi islamskih ekstremistickih ogranaka. Nazalost, danas ih je mnogo vise i neki teroristicki napadi su delomicno bili planirani u BiH sto dovodi do pitanja kako americki "rat protiv terora" jos nije stigao u BiH i zasto se na balkanskom podrucju pomazi pristalice tih grupacija, kao npr. UCK, Armija BiH i zasto nista nije ucinjeno da se na pocetku unisti El Mudjahedin odred? Ovo sto se danas desava su zasluge zapadnih tajnih sluzbi koje su ih delomicno finansirale. Pozitivno u tome svemu je sto normalan islamski narod BiH polako ali sigurno u njima vidi svog neprijatelja!!!!
Nedelja 26.05.2013. 00:27
Al bi ih ja obrijao
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online