Nedelja 8. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.02.2010.
03:45
Jutarnji list A

Medicinska oprema za Hrvatsku završila u RS

Bogati izumitelj medicinske opreme vredne 250.000 dolara, koju kupuje američka vojska, priča za zagrebački "Jutarnji list" kako su ga odbili u njegovoj Hrvatskoj. Vrhunski informatički radiološki program koji je želeo da pokloni Hrvatskoj završio je u Banjaluci.

VREDNA OPREMA ZAVRŠILA U BANJALUCI: Program za digitalno radiološko snimanje

Josip Čermin ima 42 godine, nezavršen fakultet, proizvod kojim je u poslednjih deset godina "pomeo" američko tržište, medalju "Elis Island“ za humanitarne zasluge, nekoliko miliona dolara na bankovnom računu i jednu neostvarenu želju - da svoj izum, informatički radiološki program, donira Hrvatskoj.

Naime, 2001. godine Čermin je na Floridi kreirao softver Onyxrad - program za digitalno snimanje u radiologiji - koji su otkupile stotine hiljada radioloških poliklinika širom Sjedinjenih Država i američka vojska. No, kada je opremu vrednu 250.000 dolara pre pet godina hteo da donira Gradu Rijeci, odnosno riječkoj bolnici, niko od njih, tvrdi Josip Čermin, nije bio zainteresovan.

U međuvremenu je softver usavršen, "rodio se" još bolji Opalrad koji je samo u prošloj godini u Americi prodat za 30 miliona dolara. Čermin je, kaže, opet ponudio donaciju - ovaj put bolnici Sestara milosrdnica u zagrebačkoj Vinogradskoj, no, tvrdi, ni oni ga nisu kontaktirali. Velik je interes, u međuvremenu, iskazao tim radiologa iz Banje Luke i vredna je oprema završila u Republici Srpskoj.

Ko je uopšte Josip Čermin i koji je životni put prešao dok nije postao bogati izumitelj softvera? Do četvrtog je osnovne išao u italijansku školu u Puli, a onda mu se porodica preselila u Nigeriju. Privatnu srednju školu završio je u švajcarskom Sent Galenu, a studirao je u Americi.

Josip Čermin

Upisao je ekonomiju na Džeksonvil Univerzitetu; tulumareći po gradu, dogurao je do treće godine i - zasitio se. Uz to je potrošio sav novac za faks, negde usput se zaljubio i zaradio naziv večnog studenta, otkriva taj hrvatski biznismen s američkom adresom koga je „Jutarnji list“ „uolovio“ tokom njegove kratke posete Rijeci.


- Kad je otac saznao da sam napustio faks, već sam imao kuću, auto i skoro prvi milion - smeje se Džo, kako ga inače zovu. Sa nepune 22 godine kupovao je komponente kompjutera, prodavao gotov proizvod i dogurao do godišnjeg prometa od 17 miliona dolara.

Biznis se, međutim, polako gasio kad su se PC-jevi "pojavili i na kiosku". Otvorio je novu firmu i 2001. godine s izraelskim Orexom ponudio tržištu nešto što niko dotad nije imao - program za digitalno snimanje u radiologiji.

- Kreirali smo softver za aparate kao što su magnetska rezonanca, CT, mamografija, rendgen... Spomenuta izraelska firma već je izrađivala hardver, dakle, aparaturu, zupčanike, motore, ali ni s jednim softverom nisu mogli izići na tržište. Onyxrad je bio pun pogodak - kaže Josip.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online