Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 22.05.2013.
15:22
telegraf.rs A

Malezija naoružavala Armiju BiH tokom rata uprkos embargu UN

Ahmad Kamil bin Džafar, bivši generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Malezije, u svojim memoarima priznao da su ratni predsednik BiH Alija Izetbegović i tadašnji visoki funkcioner Haris Silajdžić tražili od Malezije pomoć u naoružavanju muslimana tokom proteklom rata u BiH i da je ta država kršila embargo UN da bi im pomogla.

Pomoć koju je BiH dobila od Malezije, ali i drugih zemalja kontakt grupe, bila je od suštinskog značaja za tadašnju armiju RBiH da se konačno suprotstavi Srbima, a Džafar je uveren da je to muslimanskoj strani dalo bar minimalne mogućnosti da izgradi svoju poziciju u pregovorima koji su na kraju doveli do mirnog rešenja.

U delu memomara pod nazivom “Kršenje embarga: Zašto je Malezija organizovala vojnu pomoć Bosni”, koji objavljuje malezijske dnevni list “New Straits Times”, Bin Džafar navodi da je malezijsko angažovanje bilo zasnovano na poštovanju pravde i suvereniteta mlade, nove nacije, a ne na verskim principima, kako bi mnogi pomislili.

Foto: Ilustracija

“Sećam se da me premijer pozvao 1992. godine na sastanak, gde mi je saopštio da Malezija mora brzo da pomogne Bosancima”, piše Džafar.

Dodaje da je, kao deo napora da se pomogne BiH, bio i njegov put u Njujork, gde se susreo sa svim glavnim urednicima medija, ali i put u Vašington, gde je razgovarao sa senatorima i drugim zvaničnicima, a sve s ciljem da se ukaže na vojnu neuravnoteženost u sukobu, gde su žrtve bili muslimani, ostavljeni “na milost i nemilost agresora”.

Navodi da je uspeo da dobije odobrenje malezijskog premijera da organizuje dva međunarodna foruma, jedan u Bonu, a drugi u Londonu. Na ove forume su pozvani kako evropski parlamentarci, tako i neki američki senatori.

“Kada sam se susreo s premijerom Harisom Silajdžićem i predsednikom Alijom Izetbegovićem na jednom od sastanaka kontakt grupe Organizacije islamske konferencije (danas je to Organizacija islamske saradnje) oni su me zamolili za pomoć, bilo u novcu ili drugoj materijalnoj pomoći, te su me pitali da li Malezija može da ubedi i druge muslimanske zemlje da pomognu”, piše Džafar, preneli su banjalučki mediji.

Nakon toga razgovarao je s malezijskim premijerom o novom razvoju događaja, premijer je dao bezrezervnu podršku, a ubrzo potom su krenuli sa primenom plana.

“Naša prva isporuka lakog naoružanja držana je skoro sedam dana na Kipru. Bilo je to juli – avgust 1993. godine, a to zadržavanje je izazvalo uznemirenost među nama. Konačno, isporuka je dospela do Istanbula“, priseća se Džafar. Ironično dodaje da nije bio kvalifikovan za šverc naoružanja, ali da je i to postalo sastavni dio njegovih brojnih odgovornosti u Generalnom sekretarijatu Ministarstva spoljnih poslova.

Sarajevo je prvi put posetio negde na samom početku rata.

“Tada sam se susreo sa Silajdžićem, gde smo diskutovali o daljoj materijalnoj podršci, kao i načinu da u sve to uključimo što više zemalja Organizacije islamske konferencije. Kako su sukobi u međuvremenu eskalirali, postao sam gotovo besan na kontakt grupu Organizacije islamske konferencije”, piše Džafar.

Negde u julu 1995. godine OIC je konačno objavio da više ne priznaje embargo UN na naoružanje.

Na sastanku u Ženevi oni su embargo proglasili nevažećim i svi su bili spremni da odmah pošalju vojnu pomoć u BiH.

“Analitičari su u to vreme postali svesni naše značajne vojne pomoći BiH. Verujemo da su naše akcije imale uticaja i da su pokrenule dešavanja na terenu, jer je već u septembru 1995. godine iniciran sastanak s ciljem pronalaženja rešenja za okončanje rata. To su ujedno bile i prve osnove mirovnih pregovora“, piše Džafar.

Sreda 22.05.2013. 16:20
Kao da je samo Malezija, gdje su druge zemlje..? Ali je najironičnije da su njemački carinici bili vanjski kontrolori granica Srbije, nisu dopuštali ni ljekovi da udju, a njihova vlada je kršila embargo na oružje i Hrvatskoj isporučivala čak i tenkove ! Znači jedan tenk od 40-ak tona je manje uočljiv od aspirina !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online