Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.05.2013.
05:29
Srna A

"Niko nije rekao da muslimane treba ubijati"

Svedok tužilaštva, bivši pukovnik Vojske Republike Srpske (VRS) Mirko Trivić izjavio je na suđenju nekadašnjem komandantu VRS Ratku Mladiću da na sastanku sa generalom 12. jula 1995. godine u Bratuncu niko nije rekao da muslimane treba ubijati.

Ratko Mladić

Trivić, bivši komandant Druge romanijske brigade VRS, rekao je da se na dan pada Srebrenice u centru grada susreo sa generalom Mladićem i da je od njega dobio naređenja, što je bilo zabeleženo i na filmu koji je tokom procesa više puta prikazan u sudnici.


On kaže da je sutradan, 12. jula 1995. godine, bio na sastanku u Bratuncu s Mladićem, komandantom Drinskog korpusa VRS Radislavom Krstićem i komandantom Zvorničke brigade Vinkom Pandurevićem. Prema rečima svedoka, general Mladić dao im je naređenje da se pripreme za nastavak ofanzive na Žepu, drugu zaštićenu muslimansku enklavu u istočnoj Bosni.


Trivić je rekao da je prvenstveni cilj ofanzive VRS bilo razdvajanje enklava u kojima su bile snage Armije BiH i njihovo sužavanje na granice predviđene sporazumom iz 1993. godine.


Nakon što mu je tužilac Piter Mekloski pokazao tekst naređenja, svedok je potvrdio da je kao cilj bilo navedeno i "stvaranje uslova za eliminisanje enklava".


Dokument kojim je Mladićev pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove Zdravko Tolimir 9. jula 1995. godine od vrhovnog komandanta VRS Radovana Karadžića tražio i dobio odobrenje za ulazak u Srebrenicu, Trivić je nazvao "školskim primerom rukovođenja i izveštavanja" u toj vojsci.


Trivić je rekao da je general Mladić u julu 1995. godine direktno učestvovao u napadu na Srebrenicu.


Odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca Branka Lukića, Trivić je rekao da je većina stanovnika Srebrenice već otišla ka bazi Unprofora u obližnjim Potočarima kada je 11. jula 1995. godine VRS ušla u enklavu.


Trivić je naveo da na sastanku sa Mladićem, 12. jula 1995. godine u Bratuncu nije bilo reči o sudbini ratnih zarobljenika iz Srebrenice, nego samo o evakuaciji stanovništva.


Branilac Lukić sugerisao je da niko nije rekao da muslimane treba ubijati, što je Trivić prihvatio. "Ne, niko nije o tome govorio, ni to pomenuo", rekao je Trivić.


Trivić je rekao da "misli" da je 12. jula uveče u Potočarima video autobuse kojima su evakuisani civili, a potvrdio je da se 13. jula i sam našao u konvoju koji je civilno stanovništvo odvodio sa tog mesta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online