Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 21.05.2013.
19:06
Beta A

Balističar: Zavera na Markalama

Tužioci na suđenju Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu su danas dokazivali da je neodrživa tvrdnja veštaka odbrane za balistiku Zorice Subotić da su dve eksplozije na pijaci Markale u Sarajevu, 1994. i 1995. godine bile inscenirane.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Subotić je, međutim, ostala pri iskazu da, na osnovu analize tragova, nije moguće da su na pijacu pale minobacačke granate koje je ispalila Vojska Republike Srpske, kako je navedeno u optužnici.

U osvrtu na tvrdnju Subotić da je na Markalama februara 1994., mogla eksplodirati mina koju je na tlo podmetnuo i potom sa daljine aktivirao "visoko organizovani tim za sabotažu", tužilac Firgal Gejnor pitao je da li to znači da je eksploziv morao biti podmetnut pod uglom koji bi ukazivao da je granata doletela s položaja VRS.

"Da, onaj ko je pripremio taj incident, dobro se pripremio... Skoro sve je tačno uradio, ali je učinio nekoliko propusta", odgovorila je Karadžićeva svedokinja.

Radovan Karadžić

Tužilac joj je na to predočio da na mestu eksplozije nisu nađeni tragovi ni satnog mehanizma, ni daljinskog upravljača za aktiviranje, a Subotić je uzvratila da se i ne može naći "svaka sitnica". Upitana da li tvrdi da su na pijacu, posle eksplozije, podmetnuta tela koja su zatim građani prebacili u bolnicu i da se to sve desilo za "15-20 minuta", pred televizijskim kamerama, svedokinja je odgovorila: "Tako je!", dodavši da to dokazuje i film s lica mesta.

Zastupnik optužbe prikazao je zatim taj film, na kojem se vide žrtve s teškim ranama i mnogo krvi, uz haotičnu evakuacije ranjenika. Tužilac je zatim pitao svedokinju kako su po njoj neka tela završila na mestima gde su snimljena i da li ih je doneo "dobro organizovan tim za sabotažu", Subotić je, ponavljajući da su tela "verovatno donesena", kazala da se na filmu "vidi da se ispod ljudi izvlače najlonske folije i tela ostavljaju tu" i da ispod leševa "nema tragova krvi koji bi se očekivali s obzirom na povrede".

Veštakinja odbrane prihvatila je sugestiju tužioca Gejnora da to znači da je "tim za sabotažu" uoči eksplozije došao do velikog broja leševa u civilnoj odeći. Subotić je potvrdila da je u eksploziji na Markalama poginuo jedan broj civila, ali je tvrdila da je taj broj "mnogo manji" od navedenog u optužnici. Kao jedan od dokaza inscenacije, veštak za balistiku je navela i veštačku nogu koja se vidi na snimcima, iako je sin poginulog Ćamila Begića ranije svedočio da je to proteza njegovog oca. Svedokinja je izjavila da su to različite proteze.

U odgovoru na pitanje zašto bi, pored svih užasnih scena, "sofisticirani tim za sabotažu" na Markale podmetao i protezu, Subotić je, priznavši da se i ona to pita, sugerisala da je to služilo stvaranju "još mučnije slike" u medijima.

Zastupnik optužbe je svedokinju podsetio da je u krateru od eksplozije nađen rep minobacačke granate, na šta je Subotić uzvratila da je taj trag mogao biti ukopan u asfalt pre ili posle eksplozije podmetnute mine. Repom je, po njoj, naknadno manipulisano da bi se postavio pod uglom koji sugeriše da je granata bila ispaljena s položaja VRS. Subotić je ostala i pri iskazu da su se na Markalama tog dana dogodile dve ekplozije i da "druga uopšte nije istražena".

U odgovoru na pitanje o tome da li očekuje da sud poveruje u tako široku "zaveru" da bi se VRS okrivila za eksploziju na Markalama, veštakinja odbrane je naglasila da, na osnovu materijalnih tragova, "nije bilo moguće da projektil doleti i eksplodira na mestu gde jeste, a da prethodno ne udari u krov tezge".

Ostajući pri sličnom zaključku koji je izvela o drugoj eksploziji na Markalama avgusta 1995, Subotić je tvrdila da je granatu morao snimiti specijalni radar Unprofora, ukoliko je doletela s položaja VRS na većoj udaljenosti od pijace. Ako je granata doletela iz blizine, odnosno s položaja Armije BiH - na šta, po svedokinji, ukazuju materijalni tragovi poput plitkog kratera - neko bi morao čuti detonaciju pri ispaljenju.

Subotić je sugerisala da je minobacačku granatu na ulicu ispred Markala neko mogao baciti sa obližnje zgrade. Pri toj sugestiji ostala je i pošto joj je tužilac Gejnor predočio da bi to značilo baciti projektil težak oko 11 kilograma s visine od
11 metara na daljinu od pet metara i skloniti se od njegove eksplozije, za nešto duže od sekunde.

Karadžić koji se brani sam, sutra će dodatno ispitivati Zoricu Subotić. 

POVEZANE VESTI

Utorak 21.05.2013. 19:32
Smeta stručnjak i istina....mnogo povoljnija je manipulacija !!!
Utorak 21.05.2013. 20:39
Очигледно је да су докази да је граната пала са Српске стране недовољни, поред толико доказа који тврде да је ракета дошла са Муслиманске стране или да једноставно није могуће утврдити одакле је дошла, поред чињенице да се то није десило раније него баш кад су западне силе запретиле бомбардивањем, још увек неко може да оптужује ВРС за овај масакр. Срби никад неће одустати док се то не истера на чистац, историју више не пишу победници него упорни.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online