Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 16.05.2013.
16:10
Beta A

File ozbiljno zapretio Crnoj Gori

Evropska komisija smatra da vlasti u Podgorici ne rešavaju neke bitne nedostatke u reformama koje Crna Gora mora da sprovodi tokom pregovora o članstvu s Evropskom unijom i zato je komesar za proširenje Štefan File uputio crnogorskoj vladi ozbiljno upozorenje.

Komesar za proširenje Štefan File
 

To su agenciji Beta preneli evropski diplomatski izvori, koji su naglasili da je poruka koju je juče, preko predsednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića u Briselu, File poslao Podgorici "više nego jasna i upozoravajuća".

Naročito se ozbiljno, kako je rečeno, gleda na to da evropske reforme u Crnoj Gori posustaju i bitan zahtev Brisela je da se ustavnim dopunama mora ojačati nezavisnost, jasnoća u radu i delotvornost pravosuđa, zato što je to ključni sastavni deo ciljanih prvenstvenih promena kroz pregovore o članstvu s EU, koji se
tiču vladavine prava, temeljnih sloboda i bitke protiv korupcije.

To je od presudne važnosti da se "uvreži poverenje u delovanje institucija vlasti" i zato je File Krivokapiću i preneo da crnogorski parlament tu mora odigrati svoju, nezaobilaznu ulogu.

U poruci koju je File uputio se podvlači da postoji "niz izazova" koji su se nagomilali i da je upravo jedan od tih izazova, dakle slabosti i problema, da se "stvori poverenje građana u državne institucije".

To je utoliko bitnije što među političkim snagama i građanima Crne Gore postoji visoko jedinstvo oko strategijskog cilja ulaska u članstvo EU i zato vlasti moraju uvažiti tu suštinsku političku težnju i stav tako što će istinski sprovoditi evropske reforme, a posebno sve vezano za vladavinu prava i nezavisnost i delotvornost
pravosuđa.

Komesar File je otud u razgovoru s predsednikom crnogoroskog parlamenta vidnu pažnju posvetio upravo jednoj od krupnih "jabuka razdora" koje neposredno utiču na ciljani povratak poverenja građana u to da država i vlast rade kako treba, a to je "afera snimak".

Evropski komesar je ukazao na potrebu jačanja vladavine prava i "primeren pravosudni i politički nastavak" oko afere "snimak", vezane za u medijima objavljene snimke sa sednica vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), koji ukazuju na navodnu zloupotrebu državnih sredstava pri zapošljavanju, dodeli kredita i državne pomoći.

Evropska komisija je u više navrata preporučivala vlastima u Podgorici da do kraja istraže i iznesu na videlo sve što se tiče ove političke afere, ali zasad ništa opipljivije nije urađeno. Ništa manje nije važan ni problem blokade rada parlamenta u Podgorici, budući da je opozicioni Demokratski front odučio da ne učestuje u radu parlamenta, tražeći da se ponište predsednički izbori od 7. aprila na kojima je pobedio kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista Filip Vujanović.

Crnogorska opozicija u međuvremenu je, danas, najavila povratak u parlament, ali je ostavljena mogućnost novog bojkota i "selektivno" učešće u njegovom radu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.05.2013. 18:13
Crna gora, Srbija , Makedonija i BiH nikada nece uci u EU, jer to su interesne sfere Amerike a ne Evrope. Price o ulasku u Eu je samo obican marketing radi dobijanja drzavnosti kosova na jeftinu foru.
Subota 18.05.2013. 14:57
JEDNOSTAVNO NE U EU! I problem je resen. Svi se vrte oko te unije ka da se nemoze bez nje. Kome treba ta unija ,kome je ikad ista dobro donela od kad postoji????? Sta se kur*e ti iz brisela? VI NAMA NE TREBATE CABA VAM CELA UNIJA. Mi hocemo slobodu a ne zatvor....zato: NE U EU
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online