Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 14.05.2013.
17:49
Beta A

Balističar: VRS nije gađala civile u Sarajevu

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić je na osnovu iskaza veštaka odbrane za balistiku Zorice Subotić, opovrgavao pred Haškim tribunalom krivicu Vojske RS za eksplozije s masovnim civilnim žrtvama u Sarajevu, 1992-95.

Bivši predsednik RS Radovan Karadžić
 

Optužnica Karadžića (67) tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom minobacačkih i snajperskih napada. U svom izveštaju, zasnovanom na analizi istražnog materijala i tragova na terenu, Subotić je pobijala zaključke policije u Sarajevu i Unprofora da su granate u nizu teških incidenata na sarajevskim
ulicama bile ispaljene sa položaja VRS.

Nasuprot tome, svedokinja je, na osnovu tehničkih detalja koje je izložila, sugerisala, a u nekim slučajevima i tvrdila da su projektili koji su izazvali žrtve doleteli iz pravca položaja Armije BiH.

Po veštaku odbrane, istražitelji u Sarajevu pogrešno su utvrdili odakle je doletela granata od koje je, 12. jula 1993, stradalo 13 građana u redu za vodu. Analizirajući tragove eksplozije, Subotić je zaključila da je projektil doleteo iz pravca suprotnog onom koji je naveden u optužnici. Ustanovila je, kao i sarajevski istražitelji, da je mina eksplodirala kada je pogodila jednu ženu u redu.

Navod optužnice da je VRS, 1. juna 1993, otvorila vatru iz minobacača na učesnike fudbalske utakmice u naselju Dobrinja, Subotić je osporavala ukazujući da je prva istraga o tom incidentu sprovedena dve godine kasnije, do kada je mesto događaja bilo "kontaminirano".

Naznačila je i da je tada pronađen samo trag jedne mine, a da su drugi krater tek 2001. pronašli istražitelji tribunala. Minobacačke granate koje su u sarajevskom naselju Alipašino Polje, 22. januara 1994, ubile šestoro dece, a ranile pet osoba, po
Karadžićevom veštaku, doletele su iz pravca položaja ABiH, a ne VRS, kako je navedeno u optužnici.

Subotić je sličan zaključak donela i o eksplozijama granata koje su na Dobrinji, 4. februara 1994, ubile osam, a ranile 18 građana, zasnivajući ga na tvrdnji da su bosanski istražitelji pogrešno utvrdili pravac doleta projektila.

Primećujući latinična slova na ostatku granate, svedokinja je tvrdila da je VRS imala samo granate sa ćiriličnim natpisima. Subotić je analizirala i eksploziju u kojoj je u Ulici Vase Miskina, 27. maja 1992, ubijeno 26 osoba u redu za hleb, iako je taj incident uklonjen iz optužnice protiv Karadžića. Prema nalazu veštaka, granata je bila ispaljena sa udaljenosti od "100-120 metara", dok su prvi položaji VRS bili na "1.700-1.800 metara".

U posebnoj analizi o eksplozijama modifkovanih avio-bombi koje je ispaljivala VRS, Subotić je zaključila da su ti projektili sa zadovoljavajućom preciznošću pogađali zone vojnih ciljeva u Sarajevu, uzimajući u obzir činjenicu da je u tim eksplozijama poginulo 11 osoba, teško povređeno četvoro, a lakše 39 ljudi.

Nalaze o dve eksplozije na sarajevskoj pijaci Markale, Subotić će pred sudijama izložiti sutra.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.05.2013. 17:59
Војска Републике Српске није гађала цивиле! То сви знају!!! Питај те муслимане и њихове америчке инструкторе, они знају ко је кад, где и у кога гађо!!!
Utorak 14.05.2013. 22:03
Svi znaju da ni pred pekarom, ni na pijacu granate nisu dosle od strane Srba, ali se sve upotrebljavalo da se Srbi optuže. Dokaz je to da u Siriji, Libiji i na drugim ratištima nema Srba, a oni, medju sobom izgiboše. Da nema Srba u Hagu o tome se više nebi ni pričalo.
Sreda 15.05.2013. 15:12
-Subotić je analizirala i eksploziju u kojoj je u Ulici Vase Miskina, 27. maja 1992, ubijeno 26 osoba u redu za hleb, iako je taj incident uklonjen iz optužnice protiv Karadžića. Prema nalazu veštaka, granata je bila ispaljena sa udaljenosti od "100-120 metara", dok su prvi položaji VRS bili na "1.700-1.800 metara"-Право питање је:"Зашто је ова оптужница уклоњена?!"Битно је да муслимани тај 27.мај и дан данас обележавају као дан "страдања невиних цивила од стране ћетника" са Пала!?Сваком нормалном је јасно као дан,да српска страна није имала разлог да убија цивиле (поготово после медијске сатанизације Срба на западу!) а и да је муслиманима жеља била укључити НАТО у своје ратне циљеве!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online