Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 12.05.2013.
18:44
Beta A

Održan pomen logorašima iz Donje Gradine

Na grobnom polju "Hrastovi" u Spomen-području Donja Gradina danas je služena molitva za žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac. Služene su pravoslavna, jevrejska i romska molitva.

Pomen za Srbe, Jevreje i Rome
 

Parastosu u Donjoj Gradini, koja je bila najveće stratište logora Jasenovac, prisustvovalo je više stotina građana, preživeli logoraši, potomci žrtava Jasenovca, brojne delegacije iz Republike Srpske, predstavnici vlasti Srbije, delegacija Izraela, diplomatskog kora, Saveta Evrope, kao i nevladinog sektora. Delegacije su položile vence na grobnom polju "Topole".

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da se zločin u Donjoj Gradini ne sme zaboraviti, ističući da su "zaborav i nepravda, da nikada ne budu kažnjeni oni koji su počinili taj zločin, doveli do toga da se rat na ovim prostorima ponovi 90-tih godina".

On je naglasio da su Srbi dali nemerljiv doprinos borbi protiv fašizma, i da srpski narod želi da bude do zajednice mira i tolerancije. Konstatujući da nikada neće biti jasno zašto se decenijama ćutalo o stradanju u logoru Jasenovac, predsednik RS je poručio da Srbi "ne žele da izgube svoj identitet, svoje tuge i patnje i ne žele da izgube Republiku Srpsku".

Potomci logoraša upalili sveće za žrtve
 

Prema njegovim rečima, srpski narod u BiH spreman je da bude u toj državi "samo onoliko koliko to piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu".

Dodik je još konstatovao da na pomen u Donju Gradinu nije stigao niko od zvaničnika iz Sarajeva, navodeći da "u bolu i patnji treba biti zajedno".

Ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović rekao je danas u Donjoj Gradini da je srpski narod među onim narodima koji su podneli najveće žrtve i preživeli najveća stradanja u borbi protiv fašizma na ovim prostorima.

"Nažalost, danas neki, podrazumevajući da promenjeni odnosi snaga dozvoljavaju prekrajanje istorije, negiraju veličinu zločina i broj žrtava, uključujući i samo postojanje ovog i ovakvih logora smrti", kazao je Obradović.

Prema njegovim rečima, takve pokušaje treba najoštrije osuditi, jer oni stvaraju podlogu za ponovno rađanje ideologije zla.

On je ocenio da ovaj dan "predstavlja opomenu i upozorenje da borba sa zlom i varvarstvom nigde nije definitivno dobijena i zauvek okončana", kao i obavezu za svako društvo da se suoči sa prošlošću sadašnjošću.

Donja Gradina predstavlja najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno posle proglašenja Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Na pomenu u Donjoj Gradini govorili su i predstavnici Izraela, kao i predsednik Konferencije najvećih jevrejskih organizacija u SAD Mihael Barenbau.

"Ponavljamo priču koja se desila na ovom i drugim mestima ne zato da bi ljude učinili slabijim, već da ih ojačamo da se suprotstave zlu, da promovišu pravdu, ljudsko dostajanstvo i dobrotu", poručio je Barenbau.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.05.2013. 19:06
Истог дана два помена, један српски и други усташки из повампирене ендехазије! Хрватски цинизам и бестид без граница! И ово је за рубрику веровали или не!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online