Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.05.2013.
18:22
Beta A

Martić: Nije postojao zločinački poduhvat

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću u Hagu, bivši predsednik Republike Srpska Krajina Milan Martić negirao je postojanje udruženog zločinačkog poduhvata proterivanja nesrba sa teritorija BiH i Hrvatske u cilju stvaranja ujedinjene srpske države, od 1991. do 1995 godine.

Bivši predsednik Republike Srpska Krajina Milan Martić negirao postojanje udruženog zločinačkog poduhvata proterivanja nesrba sa teritorija BiH i Hrvatske u cilju stvaranja ujedinjene srpske države, od 1991. do 1995 god.
 

Martić svedoči u odbranu tadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića. Karadžić je optužen, a Martić pravosnažno osuđen za učešće u tom zločinačkom poduvhatu.

Na svedočenje u Hag, Martić je doveden iz Estonije, gde izdržava kaznu od 35 godina zatvora na koju ga je Tribunal pravosnažno osudio 2008. godine zbog progona i drugih zločina nad hrvatskim civilima u Kninskoj krajini i raketnih napada na Zagreb, 1991-95.

"Apsolutno tvrdim da nikakvog udruženog zločinačkog poduhvata nije bilo i da je to obična konstrukcija ovog suda", rekao je Martić.

U pisanoj izjavi, uvedenoj u spis, Martić je tvrdio i da je Karadžićev cilj bilo "očuvanje Jugoslavije" mirnim putem. "Izuzetno tolerantni" lider bosanskih Srba, po Martiću, nije želeo da stvori "čisto srpsku teritoriju", niti je imao plan "za proterivanje Muslimana i Hrvata". Martić je, kao dokaz za to, naveo da se Karadžiću sviđao "nefundamentalistički pristup" lidera Muslimana u Cazinskoj krajini Fikreta Abdića, s kim se više puta sastajao.

"Babić sklon paranoji"

Veliki deo izjave, Martić je posvetio opovrgavanju svedočenja svog nekadašnjeg saradnika i vođe Srba u Hrvatskoj Milana Babića, kojeg je nazvao "bolesnim čovekom" sklonim "paranoji" i "narcisoidnosti".

Po svedoku, netačna je Babićeva tvrdnja da su Karadžić i tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević planirali da secesiju Hrvatske i BiH iskoriste za nasilno zauzimanje teritorija koje su smatrali srpskim. Naprotiv, posvedočio je Martić, Milošević i Karadžić protivili su se Babićevoj ideji o "ujedinjenju srpskih krajina" u Hrvatskoj i BiH. Martić je negirao i Babićev iskaz da se JNA uključila u rat kako bi proterivala Hrvate i zauzimala teritorije.

Babić je 2006. počinio samoubistvo vešanjem u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, dok je kao svedok optužbe davao iskaz na suđenju Martiću. Tribunal je Babića 2003. osudio na 13 godina zatvora, pošto je priznao krivicu za progon Hrvata iz Kninske krajine. Babić je svedočio protiv bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i Karadžićevog saradnika Momčila Krajišnika.

Martić, koji je u septembru 1991. bio uhapšen u BiH pri transportu oružja, tvrdio je i da Karadžić to hapšenje nije iskoristio za raspirivanje međunacionalnih napetosti, nego da je, suprotno tome, pozivao na udržanost. Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Alan Tiger, Martić je potvrdio da je pravosnažno osuđen zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu. Martić je, na fotografiji koju mu je pokazao tužilac, pored sebe, identifikovao Karadžića, Krajišnika, Stojana Župljanina, Jovicu Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija.

"To su moji prijatelji", prokomentarisao je i zatražio da fotografiju, snimljenu 1994. "na nekoj proslavi", dobije "za uspomenu".

Kao učesnike u udruženom zločinačkom poduhvatu, bivšeg predsednika Skupštine RS Krajišnika i ratnog šefa banjalučke policije Župljanina sud u Hagu osudio je za progon nesrba u BiH na 20, odnosno 22 godine zatvora.

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić i njegov pomoćnik Simatović, optuženi za proterivanje Muslimana i Hrvata tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, čekaju na izricanje presude. Tužilac Tiger nastaviće unakrsno ispitivanje Martića u ponedeljak, 13. maja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online