Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 09.05.2013.
10:53
Danas A

Da li je Njegoš dostojan sveca?

Dok predstavnici kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) tvrde da im je svejedno da li će Srpska pravoslavna crkva (SPC) proglasiti Petra II Petrovića Njegoša za sveca, u Srpskoj pravislavnoj crkvi smatraju da Njegoš ispunjava sve kriterijume za kanonizaciju.

CPC Njegoša smatra dobrim pesnikom i ništa više. Kažu da monah dobar nikada nije bio
 

Istovremeno, glavna polemika u javnosti vodi se o tome da li je Njegoš - Srbin ili Crnogorac, te da li SPC ima pravo da Crnogorca proglašava za sveca.

"Njegoš jeste bio vrhunski pesnik, ali sa moralnog stanovišta, ljudskim kvalitetima i načinom života nije zaslužio takvo priznanje", smatra potpredsednik saveta Mitropolije CPC Stevo Vučinić. On kaže da je Njegoš u Crnoj Gori uvek bio cenjen isključivo kao pesnik, a da su ga, nezasluženo, na pijadestal sveca stavili Srbi.

Na portalima podgoričkih medija razvila se burna polemika o vladici Petru Petroviću Njegošu. Ovo su najzanimljiviji komentari:

 

  • Ovo je atak na crnogorsku istoriju, nastavak utiranja crnogorske nacije, falsifikovanje istorije...
  • Srbi i te kako imaju svoje velike ljude kao što je Njegoš...
  • U "Zvezdanim stazama" imamo sličnu naciju Srbima - Borgove. Pokore planete i onda im ugrade implatante i memoriju da su svi Borgovi.
  • Poistovećivati naciju kojoj je i Njegoš sam pripadao sa "Zvezdanim stazama" zaista je nekulturno i ponižavanje i Njegoša i svega što je on radio.

"Namera da se Njegoš kanonizuje nije bogoslovske nego političke prirode. On nije živio svetim životom, niti je bio primer sveštenika dostojnog za kanonizaciju. Život mu je bio vrlo sporan u moralnom, ali i dogmatskom smislu. U Luči mikrokozma je doveo u sumnju celu istinu pravoslavlja. Očitovao se pismeno, jasno i javno da sumnja u crkvene dogmate, da voli žene više od svega na ovome svetu, i živeo je i delovao protiv monaškog zaveta i crkvenih dogmi i kanona", ocenjuje Vučinić.

On dodaje da bi se namera SPC da se Njegoš kanonizuje mogla tumačiti kao pokušaj srpske Patrijaršije da skrene pažnju javnosti od aktuelnih pedofilskih i homoseksualnih skandala, kao i problema Kosova.

"Njegoš je veliki pesnik najmanjeg evropskog naroda kroz kojega su progovorili vekovi u kojima su Crnogorci vodili zastrašujuću borbu za slobodu i opstanak kakvoj nema primera u novijoj evropskoj istoriji. Međutim, Njegoš nije pesnik Novog Zaveta - Jevanđelja - nego Starog Zaveta, dakle, osvete i krvi. Njemu se na teret stavlja tridesetak naručenih osveta", kaže Vučinić.

Prema njegovim rečima, da je Njegoš bio "sveštenik svetoga života, davno bi bio kanonizovan, pre sto pedeset godina u Crnogorskoj crkvi"

"Verovatno, nezadovoljni statusom u Crnoj Gori, u SPC računaju da je na ovaj način destabilizuju, i da izazovu ozbiljne nerede sa teškim posledicama. U svakom slučaju, ovaj predlog će naneti više štete Njegošu nego koristi crkvi, i dat je sa zadnjim namerama da Njegoša kao pesnika unizi, a preosvećenog Amfilohija uzvisi", zaključuje Vučinić.

ANKETA
Da li mislite da je Njegoš zaslužio da bude svetac?
Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, protojerej stavrofor Velibor Džomić kaže da ga stav CPC nimalo ne iznenađuje.

"Sveštenici raščinjenog Miraša Dedeića jedino bi sebe mogli da vide kao svece i nikog drugog. Šalu na stranu, ali ne čudi me takav stav zvaničnika kanonski nepriznate CPC, koja u proteklih 20 godina na sve moguće načine pokušava da okleveta Petra Prvog Cetinjskog i Petra Drugog Petrovića Njegoša, koji su utemeljivači Crne Gore. Oni kažu da je Petar Cetinjski bio genocidan na delu, a Njegoš na peru, pa čak traže novo tumačenje, odnosno falsifikovanje Njegoševih dela", naglašava Džomić.

On podseća da su Njegoševa dela u Crnoj Gori štampana tek početkom 20. veka, dok ih je Matica Srpska štampala polovinom 19. veka.

"Kao što su komunisti govorili da su raščistili sa religijom, tako su i sveštenici CPC raščistili i sa Njegošem i religijom. Ali, to im ne daje za pravo da Njegošu osporavaju religioznost", zaključuje Džomić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.05.2013. 11:43
" Blago onom ko dovijeka živi. Imao se ra'šta i rodit' !!! "
Četvrtak 09.05.2013. 12:16
Guzonje se uzoholile. Polemišu, polemišu.. Ne pogledaše se u ogledalo. Ne zapitaše se jesu li dostojni i da spomenu Njegoša
Četvrtak 09.05.2013. 11:58
Nije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online