Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 06.05.2013.
19:46
Srna A

Romi se uz trube okupali za Đurđevdan

Romi iz Republike Srpske jutros rano obavili su obredno đurđevdansko kupanje u reci Sani, kojim se, po verovanju ovog naroda, sa sebe spiraju gresi. Obrednim kupanjem u Sani prijedorski Romi počeli proslavu Đurđevdna.

Romi u koloni došli do Sane u rano jutro
 

Na tradicionali uranak i kupanje u reci Romi su došli u koloni automobila, okićenih zelenilom i cvećem. Desetak najhrabrijih zaplivalo je u vodi čija je temperatura jutros bila samo 15 stepeni Celzijusovih.

Ovaj stari romski običaj u Prijedoru je obnovljen pre devet godina u želji da se sačuva kao deo bogate tradicije romskog naroda. Predsednik Udruženja Roma Prijedor Ramo Salešević rekao je da se prijedorski Romi za Đurđevdan kupaju na ušću reke Gomjenice u reku Sanu.

Najhrabriji se okupali u hladnoj reci
 


"Bacamo venac od cveća u vodu da sa sebe skinemo grehe koje smo učinili od prošlog Đurđevdana", kazao je Salešević.

Dejan Mašić, jedan je od kupača, koji se na hladnoću vode nije žalio i koji se unazad devet godina redovno kupa u Sani na Đurđevdan. "Običaj je takav. Voda je dobra, toplija nego prošle i pretprošle godine. Očekivali smo kišu, ali ni to nas ne bi sprečilo", dodao je Mašić.

Đurđevdan su svojim obredima proslavili i potkozarski Srbi
 


Sa svojim sugrađanima romske nacionalnosti u Sani je i ove godine zaplivao rukovodilac Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Prijedor Zdravko Suvajac. "Poštujem njihovu tradiciju. Ovo je samo jedan od načina da u dekadi Roma pomognemo Rome", rekao je Suvajac.

U romskom naselju na Đurđevdan je posebno veselo jer se za zajedničkom prazničnom trpezom, na kojoj su obavezni jagnje i prase sa ražnja, okupe stanovnici ovog naselja i slave do kasno u noć. Interesantne i lepe đurđevdanske obrede, koji vuku korene iz paganskih vremena, imaju i potkozarski Srbi.

A ovako se slavilo u Belorusiji
 


U nekim potkozarskim selima meštani se okupljaju oko vodenica. U vodu zahvaćenu pod vodeničkimg točkom stavljaju polsko cveće i njome se umivaju na Đurđevdan. Običaj je da se okupljeni oko seoske vodenice prskaju vodom i žare koprivom radi dobrog zdravlja.

Od leskovih grana prave krsteve koje bacaju u vodu zajedno sa vencima ispletenim od vrbovih grana, a kultna tradicija je i da leskove krsteve zabadaju u polja kako bi žito dobro rodilo, dok se bukovim ili grabovim granama kite kuće.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.05.2013. 20:49
To im je jedino kupanje u celoj godini.
Ponedeljak 06.05.2013. 19:55
Prica se...da je pesma 'djurdjevdan'' nastala kada je pocetak zapevao Srbin, na putu za Hrvatski logor (neznam koji...ima ih puno..a ne mogu sve da ih zapamtim...)
Ponedeljak 06.05.2013. 22:21
Da nam nije brace roma djudjev dan bi davno izumro.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online