Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 03.05.2013.
17:01
tportal.hr A

Hrvati: Srbi veruju da im je zemlja na dobrom putu

Više od polovine građana Srbije veruje da je zemlja na dobrom putu, pišu hrvatski portali prenoseći istraživanje beogradskog Strategic marketinga. Oko 33 odsto građana misli suprotno, ali većina ima poverenja u aktualnu vladu kako može da popravi stanje u zemlji, prenosi hrvatski tportal.hr.

Pregovori u Briselu: Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači
 

Istraživanje je sprovedeno baš na dan parafiranja predloga sporazuma s Prištinom u Briselu 19. aprila, a pokazuje da su u tom trenutku premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić imali podršku 60 posto anketiranih građana za odluku koja bi doprinela ubrzanju procesa približavanja evrointegracijama, dok je 23 ispitanika bilo uvereno da bi prihvaćanje sporazuma značilo izdaju nacionalnih interesa.

Srbi veruju najviše Rusima

Poverenje većine građana i dalje najviše uživaju crkva, vojska, šef države i policija, dok se na međunarodnom planu najviše veruje Rusiji. Među političkim strankama i dalje je vodeća stranka vladajuće koalicije - Srpska napredna stranka (SNS) s 43 odsto pristalica, sledi Demokratska stranka (DS) sa 17 odsto, Socijalistička partija Srbije (13 odsto), Demokratska stranka Srbije (DSS) sa šest te Liberalno-demokratska partija (LDP) s pet odsto potpore.

Za ulazak Srbije u Evropsku uniju izjasnilo se 52 odsto ispitanika, dok ih je 27 odsto bilo protiv.

S obzirom da je tih dana politička javnost u Srbiji razmišljala o tome da li je za Predlog deklaracije o ustavnoj zaštiti prava Vojvodine, koju je predlagala vojvođanska vlada, 45 odsto je tu ideju vojvođanske vlade doživelo kao separatističku nameru, dok se 32 odsto protivilo takvom stanovištu.

Skoro dve trećine građana - 63 odsto, tvrdi u anketi da ih političke teme ne zanimaju, a najveći problem i glavna preokupacija za 76 odsto anketiranih je - nezaposlenost, a tek potom njih 30 odsto i manje zabrinuto je zbog korupcije.

Na listi dalje slede male plate i mirovine, briga o Kosovu, kriminal i siromaštvo.

Na vrhu liste najbolje ocenjenih političara je vicepremijer i vođa SNS Aleksandar Vučić (51 posto), potom šef države Tomislav Nikolić (38 posto), premijer Ivica Dačić (37 posto), pokazuju rezultati istraživanja beogradskog Strategic marketinga provedenog u travnju.

POVEZANE VESTI

Petak 03.05.2013. 17:11
Cak i oni ukapirali.... treba nam novi Aleksandar Markovic...da potpise kapitulaciju.... Aleksandar je potpisao pakt sa Nemackom....i rekao: samo se sa ovim paktom moze spasiti Jugoslavija i izbeci rat Uslovi su bili: da Preko Jugoslavije ne prelaze nacisticke trupe da Jugoslavija ne ucestvuje u napadu na Sovjetski savez da Jugoslavija dobije teritorije oko Soluna (Grcka) Aleksandar Cincar-Markovic je tada znao sta radi... Danas dacic i vucic daju teritorije za savez...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online