Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 25.04.2013.
04:49
RTS A

Tuđman i Milošević dogovarali podelu BiH?

Hrvatski general Ivo Jelić tvrdi da su se Franjo Tuđman i Slobodan Milošević sreli 42 puta i da su tokom tih susreta dogovarali stvaranje velike Hrvatske i velike Srbije.

Slobodan Milošević i Franjo Tuđman
 


Poredeći broj susreta Tuđmana i Miloševića sa susretima Hitlera i Čerčila u vreme Drugog svetskog rata, što se, kako kaže, dogodilo svega jednom, Jelić tvrdi da je jedini razlog tolikih susreta Miloševića i Tuđmana bio podela Bosne. Iz tog ratnog saveza trebalo je da proizađe velika Srbija i velika Hrvatska, sa granicama na reci Bosni i Neretvi, kao što pokazuje i Tuđmanova salveta koja je danas u Hagu, ističe Jelić.
 

- Mnogo je pitanja i nedoumica u vezi s time. Recimo, mi smo na početku rata imali zapovedništvo za severnu i srednju Dalmaciju, a gde je južna? Nije je bilo, jer je sve južno od Neretve trebalo pripasti velikoj Srbiji, naveo je hrvatski general u intervjuu za splitsku Slobodnu Dalmaciju.
 

Jelić tvrdi i da je glavni uzrok građanskih ratova na Balkanu Kosovo, a da je poslednji pokrenut iz Londona, jer je to centar svetske moći.

- London je pokretač svih geopolitičkih događaja, ratova, naftnih šokova i kriza, pa su i ratovi u bivšoj Jugoslaviji samo deo britanskog geopolitičkog projekta, kao što su to i nedavni građanski rat u Libiji, sadašnji u Siriji i kompletno arapsko proleće, a sve u sklopu britanskog stvaranja globalnog carstva, kroz sastav i doktrinu 'dirigovanog haosa', rekao je Jelić.
 

Dodao je da se treba zapitati zašto su na kraju rata u Hrvatsku odmah doleteli britanski lordovi Karington, Oven... . London je počeo i završio taj rat, a ne Beograd, tvrdi Jelić.
 

Upitan zašto bi London želeo da se Hrvati i Srbi pokolju, Jelić kaže da je njima cilj bio da sruše komunizam, a da im je, kako kaže, bilo svejedno da li će se neko poklati.
 

Prema njegovim rečima, uoči rata Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) je ocenila da se problem Kosova, kao najveće rak-rane Beograda, konačno treba razrešiti, i to stvaranjem velike Srbije. Da bi to postigli, trebao im je partner na Balkanu, a to je Zagreb.
 

Partneru je ponuđena velika Hrvatska, koja je trebalo da uzme čitavu zapadnu Bosnu, po uzoru na nekadašnju Banovinu Hrvatsku, ali je Zagreb bio zadovoljan i zapadnom Hercegovinom. Beograd je želeo rat kako bi Srbe iz kninske i bosanske krajine preselio na Kosovo i tako promenio tamošnju krvnu sliku, tvrdi Jelić.
 

On ukazuje da je upravo to ono kada Tuđman govori o humanom preseljenju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.04.2013. 05:45
Jugoslavija je rasturena i podelena po planu ZAPADA. Ko to do danas nije shvatio nek mu bog pomogne. Kakva velika srbija,kakva velika hrvatska....Price za malu decu.
Četvrtak 25.04.2013. 10:05
У свету не постоји "чорба" у којој Велика Вританија није главна "мирођија"!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online