Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 24.04.2013.
20:15
Beta A

"Granatu na Markale mogle da ispale obe strane"

Svedok odbrane Jasuši Akaši izjavio je na suđenju Radovanu Karadžiću u Tribunalu u Hagu da su granatu koja je na sarajevskoj pijaci Markale 1994. ubila i ranila desetine građana, mogle ispaliti obe zaraćene strane.

U eksploziji jedne minobacačke granate, na Markalama je 5. februara 1994. poginulo 66 građana, a ranjeno je više od 140 osoba.

Japanski diplomata Akaši, u vreme rata u Bosni bio je specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju
 

Japanski diplomata Akaši, tada specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju, svedočio je da je eskpertska komisija koju je formirao, posle istrage nije mogla tačno utvrditi koja je zaraćena strana ispalila granatu.

U komisiji su, po rečima svedoka, bila po dva eksperta iz zemalja naklonjenih Muslimanima, odnosno Srbima, a predsedavao joj je Kanađanin.

"Oni su zaključili da je granata mogla doleteti ili sa strane srpskih snaga ili sa strane snaga bosanske vlade. Zaključak komisije koji sam ja prihvatio, bio je da je napad mogao doći sa obe strane", rekao je Akaši i izjavio da mu je Karadžić, dan posle ekplozije, kategorično tvrdio da VRS nije ispalila granatu i da je to učinila Armija BiH.

Na sugestiju optuženog koji se brani sam, Akaši je potvrdio da je, posle eksplozije na Markalama, Karadžić pristao na prekid vatre, ali da je vlada BiH "smatrala da to nije dovoljno i htela je povlačenje artiljerije" VRS oko Sarajeva.

Upitan da li je srpska strana - po sporazumu o uklanjanju artiljerije oko Sarajeva iz februara 1994. - imala pravo da povuče teško oružje iz centara za sakupljanje pod kontrolom Unprofora, u slučaju da bude napadnuta, Akaši je odgovorio:

"To je bilo vaše shvatanje".

Svedok je izjavio i da je lider bosanskih Muslimana Alija Izetbegović nije delio entuzijazam vođstva RS za pregovore koji su u to vreme bili zakazani u Ženevi.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.04.2013. 20:17
možda jesu MOGLE obe strane, al' je SAMO JEDNA to i URADILA... obrezana....
Sreda 24.04.2013. 21:42
To bi bila majka svih granata. Nema primjera u istoriji ratova da granata povalja dvjesto ljudi. Još jedna lekcija od Srba za West Point. Muslimani smatraju čitav svijet za budale, podmeću najnevjerovatnije gluposti. Sad im se to sveti
Sreda 24.04.2013. 20:19
"Oni su zaključili da je granata mogla doleteti ili sa strane srpskih snaga ili sa strane snaga bosanske vlade. Zaključak komisije koji sam ja prihvatio, bio je da je napad mogao doći sa obe strane", rekao je Akaši i izjavio da mu je Karadžić, dan posle ekplozije, kategorično tvrdio da VRS nije ispalila granatu i da je to učinila Armija BiH-Зашто није одговорио,где се затурио његов извештај на путу у УН!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online