Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.04.2013.
18:07
Klix.ba A

Mostarac Safet otvara sam sebi muzej

Safet Begović (72) važi za najfotografisanijeg stanovnika Mostara. O nezvaničnoj turističkoj ikoni grada na Neretvi pisali su brojni mediji u BiH i inostranstvu, a većina turista koja poseti Mostar i pređe preko Starog mosta, fotografiše se sa Safetom u njegovoj živopisnoj radnji.

Safet Begović legenda Mostara
 

Svoje bogato životno iskustvo Safet Begović odlučio je da ovekoveči na sasvim neuobičajen način - otvoriće muzej samom sebi.

"Meni ne treba novac. Ne čeznem za novcem. Ne interesuje me. Tek, eto, da se ima za skroman život. Imam svoj način života i svoje stavove. Radim ono što sam želeo još kao dete – biti kraj Starog mosta i u Starom Gradu", kaže legenda mostarskog turizma.

Već 35 godina Safet "stražari" kraj Starog mosta u svom malom dućanu čija autentičnost i originalnost pleni pažnju turista.

"Danas je u Starom gradu postalo normalno da se prodaje jeftina roba iz Kine, to nema veze s autentičnosti. Ja pokušavam da zadržim svoj stil i zaista je to još najbolji efekat za turiste", kaže Begović.

Njegova radnja pored Starog mosta, sa desne obale Neretve, obiluje starinama i nimalo se ne razlikuje od one koju je vodio pre rata. "Moram vam priznati da je bolje išlo pre rata. Iako je svetski turizam kakav danas poznajemo bio tada tek u povojima, Mostaru je zaista dobro išlo. Nisu me obilazili tadašnji političari iz Saveza komunista kao što me posle rata obilaze ovi svetski, oni nisu imali taj odnos sa narodom. Došli bi u grad i sastajali se na nekim sastancima, u zgradama, daleko od naroda, nisu baš šetali gradom i družili se s ljudima", priča Begović.

On je danas jedan od samo trojice Mostaraca koji imaju diplomu za rad u bakru, koju je stekao još kao vrlo mlad. Radi u kombinovanoj tehnici bakra i emajla, a njegovi radovi su njegov glavni adut.

Od mladih dana skače sa Starog mosta, ali za svoju dušu. "Družim se sa skakačima, ali me ljuti kad se oni ljute na turiste, posebno na Turke. Mladi su, pa su odmah ljuti ako im grupa turista ne plati skok. Ja skačem za svoju dušu. Odgojen sam u naselju Luka (tek pet minuta od Starog mosta) i tu i danas živim. Ali, želim da naglašim da se u Starom gradu mora izgraditi moral i poštivanje turista, pa kupili ne kupili, platili ne platili", dodaje.

Inače, Safet Begović poznat je i po tome što je do braka, kako kaže, imao više od 500 žena. Govoreći o tome šta je privlačilo žene, dodaje da je to verovatno "emotivnost, individualnost i orijentalnost" koju poseduje.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online