Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.04.2013.
13:30
Đ. Barović - Vesti A

Reporteri "Vesti" u Crnoj Rijeci (2): Sfor u poteri, Mladić u lovu

Vojska koja i danas čuva nekadašnji Glavni štab VRS u Crnoj Rijeci smeštena je u istim onim barakama u kojima su tokom gradnje spavali radnici, a za vreme rata kompletan generalski kor Republike Srpske.

DEO TAJNOG SKLONIŠTA: Ulaz u objekat zvani G-2

U prvoj baraci je bio smešten Operativni centar, te su tu spavali i radili Milan Gvero, Manojlo Milovanović i Zdravko Tolimir.
 

Iza tih vojničkih baraka je natkriven parking, a iznad njega nekadašnja kuhinja Glavnog štaba. Prozori na njoj su uglavnom izlomljeni, sav inventar već rasturen i samo u jednoj sobi, na podu je dušek - dokaz da je tu neko prespavao.

Dosta je priča o tome do kada se general Mladić nalazio u Crnoj Rijeci, ali "Vesti" su iz više izvora saznale da je on tu boravio mnogo duže, nego što glasi "zvanična verzija", odnosno sve do polovine 1997. godine.

Takođe, više sagovornika nam je ispričalo kako se u jeku najveće hajke slobodno šetao Han Pijeskom, ali i prkosio NATO vojci koja ga je lovila kao jedan od najvećih trofeja Haškog tribunala.

NIJE ROMANIJA ZABORAVILA HEROJE: Drago Kosorić u Spomen-sobi
 


- Ni jednom se nije dogodilo da nas Sfor zatekne nespremne, ali je uvek bilo pitanje kada će šef odlučiti da izađe. Međutim, nikada nije odlazio dalje od par kilometara, a svojim saradnicima je često govorio: "Evo ovih vaših, odo' ja da pogledam pčele". Sećam se da je jednom, kada je konvoj specijalaca Sfor krenuo u pretres, on otišao u lov. Vratio se sa divljom svinjom - kapitalcem - priča jedan od savremenika tih događaja.

Šetnja crvenim "golfom"


Meštani Han Pijeska se i dalje sećaju 1996. godine kada je Sfor prvi put pokušao da uhapsi generala Mladića. Tada je ceo Han Pijesak izašao na ulice, a priključili su mu se i meštani Milića, Vlasenice i ko zna kojih još gradova. Svi oni su svojim telima sprečili NATO vojnike da uđu u Crnu Rijeku.


- Situacija nije bila ni malo prijatna, a negde oko 22 časova, iz pravca gde se zaustavila kolona Sfora ugledali smo crveni "golf" i generala sa vozačem. Otvorio je prozor na svojim vratima i pitao kako smo. Niko ne zna kako mu je uspelo da prođe sve te kontrolne punktove - svedoči jedan od meštana ovog romanijskog mesta.

 

Život za Srpsku


Predsednik Boračke organizacije u Han Pijesku, 53-godišnji Drago Kosorić, s ponosom pokazuje Spomen-sobu u kojoj su, na vidnom mestu, okačene fotografije i Ratka Mladića i Radovana Karadžića.


- Nije Romanija zaboravila ni Radovana Karadžića, ali ni jednog svog generala niti će ih ikada zaboraviti. Kako se Hrvati ponose svojima vojskovođama, muslimani svojim, tako bi i mi Srbi trebalo da se ponosimo svojim junacima. Uostalo, verujem da bi najmanje 40 odsto od nekadašnjih vojnika i dan-danas dalo život za njih ili bi ih do smrti čuvalo - veli Kosorić.


Doduše, Komanda Vojske Republike Srpske u Crnoj Rijeci, i pored naizgled "naivnog obezbeđenja", zapravo ni u vreme SFRJ, a zatim i tokom rata u Bosni, nikada nije bila nezaštićena, kako se može učiniti na prvi pogled.


- Znao je Tito šta radi, a ni oni koji su brinuli za bezbednost srpskih generala nisu bili od juče. S prednje strane, Glavni štab je skroz bio okružen betonskim, ali i bunkerima ukopanim u zemlju i maskiranim balvanima i lišćem, a začelje je minirano i koliko znam, niko još nije razminirao taj deo Crne Rijeke - vele nekadašnji Mladićevi saborci.
Negde pre vrha počinje lavirint hodnika drugog "podzemnog grada", kompleksa G-2. Ovaj deo Crne Rijeke je i dalje miniran o čemu svedoče i table sa upozorenjem na svakih stotinak metara.


Reporteri "Vesti" su uspele da uđu u jedan od ulaza u G-2, ali sem dugačkog hodnika koji vodi u središte brda, nema ničega zanimljivog. I taj hodnik, kao i onaj u objektu G-1, završava se betoniranim ulazom.


Jedino što SFOR nije betonirao, jesu betonski bunkeri koji okružuju ovo zdanje. Svi su i dalje dobro očuvani, ali kako ovaj deo planine retko ko obilazi, postali su mahom zverinjaci, pa je ulazak skopčan i sa objektivnim rizikom da se susretnete oči u oči sa nekom divljom životinjom... Sve dok se neko ne seti, pa od ove planine napravi turističku atrakciju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online