Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 24.04.2013.
00:19
24sata.hr A

Hrvati dobro naučili decu da mrze Srbe

Mladi u Hrvatskoj ne vole Srbe, Rome, homoseksualce, crnce...pokazalo je novo istraživanje Instituta za društvena istraživanja i Fondacije Fridrih Ebert. Kako je objavio portal 24sata.hr, stručnjaci procenjuju da bi za 10 godina mogla da se očekuje nulta tolerancija Hrvata prema Srbima.

Grafit na banderi u Zagrebu: Srbe na vrbe
 

Istraživanje koje je sprovedeno među 1.500 mladih uzrasta od 14 i 27 godina, dovelo je do poražavajućih, ali ne i preterano iznenađujućih podataka. Prema dobijenim podacima, samo sedam odsto mladih Hrvata izjavilo je da želi Srbina za bračnog partnera, a 15 posto bi pristalo da ga ima kao komšiju. Ti rezultati su gori i od onih koji su objavljeni 1999, pet godina posle akcije Oluja, kada je jedno istraživanje pokazalo da je 13 odsto mladih reklo da bi htelo da ima Srbina za bračnog partnera, a 22 odsto za komšiju, podseća 24sata.hr i dodaje da će u Hrvatskoj, ako se takav trend nastavi, za deset godina biti "nulte tolerancije na Srbe".

Međutim, nisu problem samo Srbi, jer je istraživanje pokazalo i da je stepen tolerancije naročito nizak i prema Romima - 70 odsto mladih ne bi im dozvolilo da žive u Hrvatskoj, kao i prema homoseksualcima. Naime, 40 odsto mladih ne bi želelo homoseksualce u komšiluku, ali ni Albance i ostale Balkance i crnce.

Stručnjaci procenjuju da više nisu smešne izjave poput one koju je dao splitski gradonačelnik Željko Kerum, kada je svojevremeno kazao da ne bi dopustio da mu Srbin bude zet, kao i da se ne smeju više ignorisati huškački nastupi šefova raznih "braniteljskih" udruženja.

Činjenica je da su mladi postali veći nacionalisti od svojih roditelja, da pokazuju veću netrpeljivost prema Srbima, pa i ostalim manjinama, zabrinjava hrvatske medije koji su objavili ovo istraživanje.

"Sve to je direktna - i najgora - posledica političkog govora, posledica ćutanja, podilaženja i nesankcionisanja govora mržnje, kao i upornog nametanja Srba, homoseksualaca, Roma i uopšte stranaca kao političkog i društvenog problema, gotovo pa uljeza čiji je jedini cilj uništenje hrvatskog nacionalnog bića", istiće hrvatski portal.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.04.2013. 00:24
To je bio uslov za EU...uspesno su ga ispunili i ja im cestitam... Gaze svoj koren...ali mi im tu ne mozemo pomoci... Srba sve manje u Hr, a Vlaha vise i nema....svaka cast Hrvatskoj...stvarno su pokazali sta znaci biti EU (buduci) clan... Zbog ovog bi za INAT rekao ne EU...pa makar to bila najbolja i najbogatija organizacija....Z'INAT sto svi idu tamo...JA NE BI!
Sreda 24.04.2013. 00:47
Хе хе компексаши, јадни су стварно, зашто више бацају пара на тамо нека истраживања кад увек утврде са су Српског порекла ? !!!
Sreda 24.04.2013. 00:50
Zar nije i kod nas sprovedeno nedavno slicno istrazivanje, i zar nije i kod nas rezultat da mladi osecaju netrpeljivost prema Hrvatima?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online